Annons

”Knirr” blir tränare i Bundesliga

Det var inte särskilt länge som Robert ”Knirr” Andersson behövde vänta på en ny arbetsgivare inom handbollen. Hans nya klubb efter H43 blir HC Erlangen i tyska Bundesliga.
Robert Andersson
Nürnberg • Publicerad 3 mars 2015
Robert ”Knirr” Andersson, här från tiden i H43, har hittat en ny klubb att fortsätta tränarkarriären i, HC Erlangen i Bundesliga. Foto: Mark Hanlon
Robert ”Knirr” Andersson, här från tiden i H43, har hittat en ny klubb att fortsätta tränarkarriären i, HC Erlangen i Bundesliga. Foto: Mark Hanlon

– Det har alltid varit min önskan att jobba som tränare i världens bästa liga. Erlangen är en klubb med enorm potential och jag ska dra mitt strå till stacken för att klara kontraktet i Bundesliga, säger 45-årige Andersson till HC Erlangens hemsida.

Det var strax före jul som bomben slog ner i H43. Utan vare sig spelarnas eller ledarnas vetskap begärdes den anrika klubben i konkurs med omedelbar verkan. Över en natt stod Robert Andersson plötsligt där utan jobb.

Annons

”Knirr” meddelade i ett tidigt skede att han inte tänkte kasta sig in i något nytt alltför snabbt redan den här säsongen eftersom lediga tränarjobb i slutet av säsongen ofta är relaterade till avhopp eller att någon fått sparken.

Han ville i stället helst vänta till nästa säsong.

Men när erbjudandet från Nürnbergklubben dök upp valde han att hoppa på tåget med omedelbar verkan. Detta trots att han hamnat i en situation där klubben precis sparkat sin tränare.

– Ja, jag hade egentligen inga funderingar på att hoppa på något redan nu under våren men samtidigt är det här en jättechans för mig, säger Robert.

Det var efter förra omgångens bittra nederlag på hemmaplan mot bottenkonkurrenten Minden (19–23) som tålamodet för den dittillsvarande tränaren Frank Bergemann tog slut.

Bergemann, som är den mest framgångsrika tränaren i klubbens historia, fick sparken i lördags och blott två dagar senare fanns alltså den nye tränaren på plats. Styrelsen valde att sätta lagets intressen i första hand och inte ta hänsyn till gamla meriter.

– Det gick väldigt snabbt där. I lördags kväll och natten till söndagen tog de kontakt med mig och under söndagen blev det klart. De ville ha ett snabbt svar och det kan man ju förstå eftersom laget ligger på en utsatt position i tabellen.

Redan i går ledde Robert Andersson sin första träning med sitt nya lag, som förutom tyskar innehåller spelare från Tjeckien, Island, Slovakien och Kroatien.

Att kommunicera på tyska lär dock inte bli några problem för ”Knirr” som spelade elva säsonger i Tyskland i Dormagen, Rheinhausen, Nordhorn och Lübbecke innan han vände hemåt för spel i Lugi och sedermera IFK Ystad innan han inledde tränarkarriären i just moderklubben IFK.

Det blir till att andas in hetluften direkt för Ystadsbon Andersson. Redan till helgen väntar en ny gastkramande måstematch mot Lemgo borta. Lemgo har i nuläget en poäng mer än Erlangen men det är väldigt jämnt kring nedflyttningsstrecket. Upp till Minden, som i nuläget är på fast mark i tabellen, skiljer det bara en poäng.

– Ja, det blir som att spela en sorts final med en gång.

Annons

Nu stannar han till att börja med några veckor och får bo på hotell tills vidare.

– Men sedan ska jag hem om och packa ihop lite saker och se till att skaffa mig en lägenhet här nere. Det ska bli roligt det här.

”Jag hade egentligen inga funderingar på att hoppa på något redan nu under våren men samtidigt är det här en jättechans för mig.”

Ny tränare i HC Erlangen

Fredrik SörenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons