Annons

Kort julvila för Tina

Idrottar man på elitnivå blir julledigheten kort. Efter sex dagars ledighet hemma hos släkt och vänner i sydöstra Skåne reser Tina Johansson i dag tillbaka till Örebro och träningen med volleybolltjejerna i Lindesberg. ”Det är full laddning för GP:et och vi tränar till och med på nyårsafton men har i varje fall fått fritt nyårsdagen” säger Tina Johansson.
Sport • Publicerad 27 december 2011
Lunnarpstjejen Tina Johansson har haft sex dagars helgfritt från volleybollen och har då passat på att träffa släkt och vänner i sydöstra Skåne. Men i dag går färden tillbaka till vardagslivet i Örebro och Lindesberg.Foto: Albin Brönmark
Lunnarpstjejen Tina Johansson har haft sex dagars helgfritt från volleybollen och har då passat på att träffa släkt och vänner i sydöstra Skåne. Men i dag går färden tillbaka till vardagslivet i Örebro och Lindesberg.Foto: Albin BrönmarkFoto: Albin Brönmark

Det har sannerligen varit ett intensivt år för Lunnarpstjejen som förutom att hon bytt klubb i elitserien (hon har gått från Örebro till Lindesberg) hunnit med att delta med landslaget Universiaden i Kina i somras och ett OS-kval i Kroatien nu i höstas.

OS-kvalet gick dessvärre inget vidare och det blev förlust i båda matcherna.

Annons

– Mot Kroatien hade vi inte mycket att sätta emot men vi hade lite förhoppningar med att kunna rå på Frankrike men vi förlorade också den matchen. Tyvärr har vi bara några dagar på oss att spela ihop landslaget inför sådana här matcher, säger Tina.

Och även om man lyckats vinna kvalgruppen i Kroatien hade resan till ett OS varit lång eftersom gruppsegrarna möts i ett nytt kval. Totalt sett finns endast två OS-platser för Europa så chanserna var redan från början rätt små.

Då är oddsen lite bättre för Tina och hennes kompisar att nå EM-slutspelet.

– Det är väl nästa stora grej med landslaget. EM-kvalet går i september. Det blir svårt men chanserna är i varje fall större än i OS-kvalet men det gäller att ha tur i lottningen, säger Tina.

Men redan om några dagar väntar emellertid ett nytt stort äventyr för Tina.

– Ja, den 5–6 januari avgörs GP:et i Katrineholm. Det spelas alltid under serieuppehållet och är mycket populärt. Det är de fyra bästa lagen som möts. Då vi ligger trea får vi möta tvåan Katrineholm i ena semifinalen medan Engelholm som leder serien möter Gislaved (som egentligen ligger femma).

– Tror vi har en bra chans. De slog oss med 3–0 i serien så vi är väl lite ”underdogs” men det passar oss bra, säger Tina som spelat ett GP tidigare, då under sitt första år i Örebro då laget emellertid åkte ut i första matchen.

Direkt efter GP:et drar elitserien igång igen och jakten på en slutspelsplats fortsätter. Allt talar emellertid för att Lindesberg redan nu kan se fram emot slutspelet och målsättningen är också hög .

– Klubbens målsättning är att vi ska gå längre än i fjor. Då åkte Lindesberg ut i semifinalen så det innebär att målet är final. Och går vi så långt så kan vi lika bra sikta på guldet…

Inför säsongen tog Tina således steget från Örebro till Lindesberg. Hon bor emellertid kvar i Örebro och pendlar med tre andra spelare de fyra milen till träningar och matcher i Lindesberg.

Annons

– Det är fantastiskt roligt att spela i Lindesberg eftersom folk i stan verkligen gillar volleyboll. Vi har säkert 500 personer på våra hemmamatcher vilket är mycket i volleyboll. Så det är ett bra tryck på läktaren. Det är väl bara Katrineholm som har en bättre hemmapublik då de har en egen klack, ”Svarta klacken”, som sjunger och håller i gång på deras matcher.

Tina trivs bra i klubben och är relativt nöjd med sin egna säsong.

– Ja, jo. Men vi är många som slåss om samma position och det är jag inte van vid. Vi är tre spelare som roterar på två positioner. Men det är bara positivt. Det gör att man kämpar lite extra på träningarna och det gör att man utvecklas, avslutar Tina.

Ann-Louise Olander
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons