Annons

Kristianstad knäckte Hammarby i cupfinaldrama

Det gick inte att klaga på spänningen i handbollens cupfinal mellan Hammarby och Kristianstad. Till slut kunde Anton Hallbäck skjuta cupguldet till Kristianstad, som vann först efter "shootout-straffar".
Handboll • Publicerad 14 mars 2023
Det blev jämnt när cupfinalen mellan Hammarby och Kristianstad skulle avgöras.
Det blev jämnt när cupfinalen mellan Hammarby och Kristianstad skulle avgöras.Foto: Claudio Bresciani/TT

Hammarby vann den första finalen i svenska cupen med 31–30 på bortaplan. I den dramatiska returen inför en högljudd publik i Eriksdalshallen lyckades Kristianstad kopiera de segersiffrorna. "Shootout-straffar" – när spelarna tar emot ett utkast från sin egen målvakt och får ett friläge – fick avgöra.

Kristianstads norske målvakt Espen Christensen räddade Hammarbys två första försök och gav skåningarna övertaget. När Anton Hallbäck satte Kristianstads sista straff var segern klar.

Annons

– Jag var så jävla nervös. Jag har fortfarande PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) efter den jag missade mot Skövde borta i SM-semin (förra året). Det här var så fucking skönt alltså, säger segerskytten till SVT.

Målvakten Christensen:

– Vad ska man säga? Jag är euforisk. En fantastisk handbollsmatch och fantastiska kulisser här i Eriksdalshallen, att vi pallar och står som vinnare här till slut tycker jag är jävligt starkt.

Hos hammarbyarna var besvikelsen stor när chansen att ta klubbens första titel sedan SM-guldet 2008 gick om intet.

– Jag är väldigt besviken, på mig själv framför allt. Det är mycket känslor nu, framför allt väldigt jobbigt när vi är så nära en titel efter så många år man har lagt ner här. Så det svider lite extra, säger Martin Dolk till SVT.

Han sköt nio mål under ordinarie tid, bland annat en straff i absolut sista sekunden som tvingade fram ett avgörande med "shootouts". Där missade dock Dolk Hammarbys första straff.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons