Annons

Krutgumman Ulla, 85: "Man måste hålla igång"

Hemma har hon en bok i vilken hon gör anteckningar efter varje tävling.
Det står mycket i den boken.
Det blir ju så om man som Ulla Håkanson är inne på sin 73:e säsong som tävlingsryttare.
– Man måste hålla igång, inte sitta stilla, säger hon.
Ridsport • Publicerad 15 juli 2023
Ulla Håkanson och Diddy Cool i den internationella dressyren i Falsterbo.
Ulla Håkanson och Diddy Cool i den internationella dressyren i Falsterbo.Foto: Andreas Hillergren / TT
Det svenska bronslaget i dressyr vid OS i München 1972: Maud von Rosen på Lucky Boy, Ninna Swaab/Casanova och Ulla Håkanson/Ajax. Arkivbild.
Det svenska bronslaget i dressyr vid OS i München 1972: Maud von Rosen på Lucky Boy, Ninna Swaab/Casanova och Ulla Håkanson/Ajax. Arkivbild.Foto: Foto: EPU/TT

Det är tidig eftermiddag i Falsterbo. Från VIP-läktaren som vetter ut mot manegen följer Ulla Håkanson landslagsryttaren Malin Wahlkamp Nilssons ritt.

Hon passar även på att äta lunch. Snart ska hon gå bort till hästtransporten och vila en stund innan hon och Diddy Cool värmer upp inför årets första start i en kür.

Annons

Det fria programmet i den trestjärniga internationella tävlingen väntar några timmar senare.

Hon behöver vilan. Sviterna från vinterns hjärtinfarkt hänger i. Ridsportens krutgumma är inte så pigg som hon vill vara.

– Jag fick göra ett uppehåll i februari när jag fick hjärtinfarkten. Jag fick inte rida på 30 dagar men sedan skulle jag hålla igång. Det är väldigt bra när man blir äldre att hålla igång, säger hon.

Rider varje förmiddag

Det gör Ulla Håkanson med lite yoga om morgnarna, ridning på förmiddagarna, stavgång på eftermiddagarna och en dos gymnastik då och då.

– Man får inte sätta sig stilla, säger hon och får något skarpt i blicken.

– Min man Arne är 90 och han jobbar varje dag. Rider en häst, mockar i stallet och håller verkligen i gång.

TT: Hur mycket rider du?

– Jag rider två hästar på förmiddagen, en häst som är 31 år och pensionär och så Diddy Cool som jag har med mig här.

Ulla Håkansons karriär som dressyrryttare sträcker sig över 73 år. I några decennier var hon landets ledande i sporten och hann med sex OS. 1972 och 1984 var hon med och tog bronsmedaljer i lag.

TT: Vad driver dig att fortsätta tävla?

Annons

– Man måste ha ett mål och det här var årets mål. Jag tänkte att jag kanske inte kommer till Falsterbo eftersom jag inte har någon ork, men jag har kämpat på.

– Så nu är jag här.

TT: Hur mår du nu?

– Jo, ganska bra. Lite tröttare än vanligt, men det får man ta.

Fått se världen

Rida tänker hon göra så länge hon kan. Minnen har hon så det räcker och blir över. På frågan vad som sticker ut i hennes imponerande – om det ordet är täckande nog – karriär, svarar hon:

– Alla de fina mästerskapen jag fått vara med om, som OS, VM och EM. Jag hade aldrig kommit runt så mycket i världen om jag inte hade haft hästar och satsat.

Ulla Håkanson har inte räknat alla länder hon besökt, inte heller kan hon någorlunda ringa in hur många tävlingar hon gjort.

Men hon glömmer inte den första.

– Det var med en ponny. Vi hade den uppstallad i Djursholms ridhus. Det fanns inga ponnytävlingar, bara för stora hästar. Jag fick tjata mig till att vara med. De var tveksamma, men jag fick starta i både hoppning och dressyr.

Året var 1950.

Saknar tålamodet

Annons

Ulla Håkanson gläds över utvecklingen i sporten, främst då hästuppfödningen.

– Hästarna har blivit ädlare. De har fina gångarter.

Men hon är också kritisk.

– Tyvärr sätter ryttarna ofta igång hästarna för tidigt. De hinner inte växa färdigt. Man borde vänta lite grann med de här fina hästarna. Sätter man igång dem för tidigt varar de inte så länge. Man borde ta det lite lugnare, säger Ulla Håkansson.

Hur det gick i Falsterbo? Håkanson fick 57,645 procent och kom på 14:e plats.

Fakta: Ulla Håkanson

Född: 9 november 1937 (85 år).

Sport: Dressyr.

Främsta meriter: OS-brons i lag 1972 i München och i Los Angeles 1984, VM-brons i lag i Rom 1998, EM-brons i lag i Wolfsburg 1971 och i Verden 1997. 12 SM-guld individuellt mellan 1970 och 1999.

Främsta hästar: Ajax och Bobby.

Övrigt: Deltog i sex OS, delar varje år genom Ulla Håkansons stiftelse ut ett stipendium till lovande ryttare.

Aktuell: Tävlade med hästen Diddy Cool i den trestjärniga internationella dressyren i Falsterbo.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons