Annons

Kvar som världsetta – nu med rekordmarginal

Hoppryttaren Henrik von Eckermann håller positionen som världsetta för nionde månaden i rad.
Aldrig tidigare har avståndet ned till tvåan varit större.
Den regerande världsmästaren distanserar fransmannen Julien Epaillard med 593 poäng.
Ridsport • Publicerad 5 maj 2023
Henrik von Eckermann håller positionen som världsetta, numera med en rekordmarginal till tvåan på rankingen. Arkivbild.
Henrik von Eckermann håller positionen som världsetta, numera med en rekordmarginal till tvåan på rankingen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svensken har 3 598 poäng och passerar landslagskollegan Peder Fredricson som tidigare var rankad världsetta i åtta månader, från september 2021 till april 2022.

Det mesta talar för att von Eckermann vid nästa månadsskifte tangerar Rolf-Göran Bengtsson, som 2011–2012 rankades som världens främste hoppryttare under tio månader.

Annons

Ny världstrea är amerikanen McLain Ward som petat ner schweizaren Martin Fuchs till fjärde plats.

Ett år nya målet

"Jag är väldigt glad. När jag fick armbindeln som världsetta första gången var min första tanke att jag så gärna ville hålla mig kvar. Med den här marginalen kanske ett år kan vara ett mål", säger Henrik von Eckermann till Svenska ridsportförbundet.

Tidigare var den största differensen 562 poäng, mellan nederländaren Harrie Smolders och tvåan Peder Fredricson.

OS-guld i lag, dubbla VM-guld och världscupfinalseger är höjdpunkterna i Henrik von Eckermanns fenomenala framgångsfacit under 18 månader tillsammans med King Edward.

"King Edward är en exceptionell häst, först och främst. Men en briljant häst kan inte själv ta dig till toppen. Det är också det dagliga arbetet, vad vi gör varje dag. För mig är det allra viktigaste att alltid lyssna på hästarna, vad de försöker säga", säger Henrik von Eckermann.

Skutt uppåt för Baryard Johnsson

Hans stall innehåller fler topphästar.

"Jag har en otrolig grupp med hästar. Så klart King Edward men de andra gör också ett fantastiskt jobb. Glamour Girl vann just tre stora klasser på två tävlingar, det är sådant som gör skillnad på rankingen."

Peder Fredricson, som trappat ned något, är numera rankad 27:a.

Malin Baryard Johnsson är tredje bästa svensk på rankingen. Hennes framgångar med Indiana i Global Champions Tour hittills i år har fört henne från plats 55 till 32. Som bäst har hon varit på 28:e plats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons