Annons

Landslag tvingades sova på gatan inför VM-kval

Fotbollsvärlden skakas av en praktskandal.
Kongo-Kinshasas U20-landslag för damer har tvingats att både träna och sova på gatan inför VM-kvalmatcher, sedan förbundet varken ordnat med träningsplan eller betalat för hotell.
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2021

Det är spelarfacket Fifpro som på Twitter har publicerat en video av händelserna. Fifpro skriver att Kongo-Kinshasas U20-damlandslag först var tvungna att träna på gatan inför VM-kvalmatchen hemma mot Kamerun i september.

Detta då landets fotbollsförbund inte hade lyckats boka någon träningsplan. Sedan, till bortamatchen mot samma Kamerun nyligen, tvingades landslaget sova på gatan i Yaoundé, efter att förbundet inte betalat för hotellvistelsen.

Annons

Kongo-Kinshasa föll med 0–5 i bortamatchen.

Ilsken Lindahl

"Man undrar osökt var de öronmärkta pengarna från Fifa tar vägen?", skriver Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann på Twitter.

Den svenska målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl har delat såväl Fifpros som Jonas Baer-Hoffmanns inlägg, ackompanjerat av en ilsken emoji.

Pengarna Baer-Hoffmann åsyftar? 2019 meddelade Fifa att man ska lägga totalt 1 miljard dollar (omkring motsvarande 8,5 miljarder kronor) på damfotbollen de kommande fyra åren.

"Ska finnas en minimistandard"

Den forna landslagsmålvakten Caroline Jönsson är numera styrelsemedlem i Fifpro, och har samma fundering som Baer-Hoffmann.

– För att kunna driva damfotbollen framåt har vårt förslag har hela tiden varit att det ska finnas en minimistandard för alla spelare när de representerar ett landslag. Det gäller plan, boende, mat, resor med mera, säger hon till Expressen.

– Det här kommer inte gå obemärkt förbi och jag är säker på att Fifa inte heller vill se liknande händelser igen, fortsätter hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons