Annons

Lång väntan på dom för Daniel Kindberg

Hovrättsförhandlingen i målet om grov ekonomisk brottslighet där Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg är en av de åtalade har nu avslutats. Om Kindberg och de andra fälls eller frias dröjer det dock innan domstolen meddelar.
Brott • Publicerad 6 oktober 2021
Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. Arkivbild.
Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

I tolv dagar har huvudförhandlingen pågått i Hovrätten för nedre Norrland och i dag avslutades den med åklagarens och försvararnas slutpläderingar.

Åklagaren yrkar på att Daniel Kindberg och den andre medåtalade ska dömas till minst fyra års fängelse och sju års näringsförbud, rapporter ÖP. Det är en skärpning av straffet jämfört med i tingsrätten där Kindberg för två år sedan dömdes till tre års fängelse och fem års näringsförbud.

Annons

Försvaret å sin sida yrkar på ett frikännande eller under alla omständigheter ett kortare straff.

Hovrätten kommer att meddela dom först om sex veckor, den 17 november klockan 11.

Kindberg befanns i tingsrätten skyldig till två fall av trolöshet mot huvudman, ett fall av grov trolöshet mot huvudman, två fall av medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Han dömdes även att, tillsammans med de två andra männen, betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor till de företag, Östersundshem och Fältjägaren, som varit föremål för den ekonomiska brottsligheten. .

Enligt tingsrättens dom ska Daniel Kindberg tillsammans med en anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå genom luftfakturor ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem (där Daniel Kindberg då var vd) och Fältjägaren via Peab och via transportföretaget i Sollefteå.

Pengarna hamnade slutligen mestadels hos fotbollsklubben Östersunds FK via Peab och transportföretaget i Sollefteå.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons