Annons

Lilja klar för KHL-klubb: "Skrev på innan kriget"

Den tidigare Tre Kronor och NHL-anfallaren Jakob Lilja har presenterats av sin nya klubb Dynamo Moskva i KHL. Han blir därmed den tredje svensken som flyttar till Ryssland.
Ishockey • Publicerad 1 augusti 2022
Jakob Lilja under en match med Djurgården 2019.
Jakob Lilja under en match med Djurgården 2019.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Jakob Lilja har skrivit på för den ryska klubben Dynamo Moskva i ryska KHL. Det trots Rysslands intåg i Ukraina.

– Detta skrev jag på i början av februari. Så det var innan kriget, säger han till tidningen.

Annons

Han säger att han sedan kriget bröt ut velat bryta kontraktet, men att han då är tvungen att köpa ut sig. Något han inte har den ekonomiska möjligheten att göra.

– Jag själv personligen har inte råd att köpa ut mig från detta. Det är helt enkelt mer pengar än vad jag äger, säger han.

Vidare berättar Lilja att Linköping, Malmö och en schweizisk klubb undersökte möjligheten att köpa ut 29-åringen från sitt kontrakt men aldrig kom fram till en lösning. Han hävdar att inte ens hela årslönen från sin förra KHL-klubb, Barys Nur-Sultan, skulle räcka.

Han ifrågasätter varför inte svenska ishockeyförbundet hjälpt honom.

– Ett tag var det snack om att de skulle gå in från det svenska förbundet. Sedan hörde man ingenting därifrån. De sa i någon intervju jag läste att det var upp till spelare och agenter att lösa det. Då försökte de här klubbarna gå in och lösa det.

Lilja vill inte prata om den ryska invasionen men berättar för Expressen att han är nervös och hade hoppats på en lösning.

Även Robin Press och Fredrik Claesson har nyligen skrivit på för ryska klubbar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons