Annons

Lokala framgångar i Bolleruptävling

Bollerups R&KK har inte möjlighet att arrangera så många tävlingar per år men i helgen var det äntligen dags.
Sport • Publicerad 15 november 2006
Före detta Bollerupseleven Susanne Pennander tävlade med hingsten Papavier och tog två segrar. BILD: GERD CRONESTÅLFoto: 
Systrarna Lina och Emmi Larsson som tävlar för Ljunits Herrestad har stöd av varandra på tävlingarna. BILD: GERD CRONESTÅLFoto: 

Bollerup har annars perfekta förutsättningar för tävlingar med två ridhus. Men det är en skola och eleverna går i första hand.

Arrangörerna blev lite modstulna då det bara droppade in några få anmälningar. Men som tur var strömmade de in de sista dagarna och tävlingarna kunde genomföras.

Annons

Tävlingsledaren Hanna Bewersdorff var ändå lite besviken. Klubbens egna ryttare valde nämligen att åka till andra tävlingsplatser. Bollerups ära räddades i alla fall. Susanne Pennander vann överlägset de två högsta klasserna. Susanne tävlar inte för Bollerup utan Trelleborg men hon har tidigare varit elev på skolan. Susanne tävlade den tioåriga hingsten Papavier som är efter Rebel Z/Landgrav som hon har för tillridning. Papavier har varit hopphäst i Tyskland.

Susanne tyckte han hade så pass fina gångarter att hon lät honom starta dressyrklasser och de få gånger Susanne har tävlat honom tidigare har det blivit placering men inte någon seger. Men i Bollerup vann Papavier och Susanne två klasser med god marginal.

– Han behöver fortfarande mer dressyrträning, säger Susanne, och tillägger att han var välriden i Tyskland.

Det inte var många sydöstskånska ekipage som tävlade. Många hade strukit sig men det gjorde inte Lina och Emmi Larsson från Ljunits.

För Lina gick det mycket bra och hon tog en fin andraplacering på sitt avelssto Babieca .

Babieca har haft flera föl och är nu 15 år. I klassen lätt B:2 blev det en femteplacering för Lina och Babieca.

– Hon har inte riktigt kommit i kondition efter sin sista fölning. Nästa säsong hoppas jag kunna ta upp henne i medelsvår dressyr men sedan går det nog inte att komma högre med henne på grund av hennes höga ålder, berättar Lina. Lina tävlade trots att hon väntar barn i fjärde månaden. Enda malören var att en knapp flög i tävlingskavajen.

– Tävlingskavajer är inte direkt sydda för blivande mammor, skojar Lina.

Lina ser det inte som något problem med att rida och vara gravid. Åtminstone inte att rida dressyr.

– Det kanske är lite jobbare med hoppning, tillägger Lina.

Annons

Lina jobbar med familjens mjölkkobesättning när hon inte är mamma och ryttare.

Lillasyster Emmi har haft ett långt tävlingsuppehåll eftersom hon studerar till jurist i Lund. Nu skriver Emmi för fullt på sitt examensarbete som naturligtvis har anknytning till hästar, gränstagning mellan närings och hobbyverksamhet. Båda systrarna har flera hästar hemma i sina stall och de är flitiga och tränar varje vecka för Ystads Camilla Larsson.

Inom ridsport är det mycket vanligt att byta klubb lite då och då, vilket inte systrarna Larsson har gjort. De har alltid tävlat för Ljunits och kommer förmodligen att bli klubben trogna jämt. Gerd Cronestål

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons