Lysells första SHL-mål sänkte gamla klubben

För drygt en månad sedan var han fortfarande Frölundaspelare. Nu bidrog Fabian Lysell till att sänka sin gamla klubb, när Luleå vann toppmötet med 3—0.
Ishockey • Publicerad 7 januari 2021
Fabian Lysell blev en av målskyttarna i Luleås seger över Frölunda.
Fabian Lysell blev en av målskyttarna i Luleås seger över Frölunda.Foto: Adam Ihse/TT

Fabian Lysell spelade en A-lagsmatch för Frölunda under försäsongen, men fick sedan spela vidare med J20-laget.

För att få större spelchanser och ett miljöombyte valde han i slutet av november att skriva på för Luleå i stället.

Det öppnade upp för SHL-debut i december och i första matchen mot den gamla klubben kom även första SHL-målet för Lysell, som fyller 18 om knappt två veckor.

– Vi får bra snurr i anfallszon, jag får en liten yta och försöker gå in på mål och trycka iväg skottet och den går in, säger han till C More.

– Man visste inte riktigt ifall den var inne eller inte, men de kollade och den var inne, så det var grymt skönt.

Formstarkt Frölunda

Frölunda hade fem raka segrar inför torsdagskvällens match och hade vunnit de två tidigare mötena mot Luleå den här säsongen.

Men det var Luleå som inledde klart bäst.

Filip Hållander snappade upp en retur och ordnade ledningsmålet redan efter drygt tre minuter och mindre än två minuter senare var det dags igen.

Fabian Lysell fick en yta i Frölundas zon, vände upp och drog in sitt första SHL-mål med ett rappt handledsskott i ena krysset. Pucken studsade lika snabbt ut igen, men godkändes efter videobedömning.

Konstnummer av Wallstedt

Frölunda hade Lucas Raymond och Elmer Söderblom tillbaka på isen efter junior-VM i Kanada. Men det var Luleås JVM-målvakt Jesper Wallstedt som glänste mest av återvändarna.

Halvvägs in i första perioden fick Frölundabacken Jens Olsson öppet mål. På reprisbilderna syntes dock hur Wallstedt i sista stund var på pucken, som sedan tog i högra stolpen och gled retfullt långsamt längs mållinjen.

Var den inne?

Inte enligt domarna, som efter en längre videobedömning underkände målet.

Luleå var sedan, bland annat på grund av flera utvisningar, rejält tillbakatryckt under stora delar av mittperioden. Men Frölunda fick inte till något av de många avsluten, varken då eller i slutperioden.

När Frölunda i slutminuterna plockade ut målvakten gjorde i stället Karl Fabricius 3–0 med ett skott från egen zon och fastställde därmed slutresultatet.