Annons

Målet nåddes – men Sverige ändå ifrånsprunget

Målet med sju svenska medaljer överträffades genom en åttonde den sista dagen av Paralympics.
Men det stora arbetet börjar efter hemkomsten från Tokyo.
Paralympics • Publicerad 5 september 2021
Den svenska truppchefen, Ines Lopes (mitten), och Paralympicsdeltagarna Helene Ripa (till vänster) och Louise Jannering (till höger). Arkivbild.
Den svenska truppchefen, Ines Lopes (mitten), och Paralympicsdeltagarna Helene Ripa (till vänster) och Louise Jannering (till höger). Arkivbild.Foto: Christine Olsson/ TT

Lopes säger att åtta medaljer i Tokyo är "mer än godkänt", framför allt med tanke på hur coronapandemin försvårat för paraidrottarna.

– De som haft svårt att leverera här, det som de har drabbats mest av är avsaknaden av tävlingar. Därför var det så otroligt viktigt för dem att gå in här i början, i tävlingar som inte är deras favoritgrenar, för att testa formen och få ett kvitto på att träningen gett resultat även om de inte haft några tävlingar, säger Lopes.

Annons

Internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parsons anser att Tokyospelen "varit de viktigaste någonsin, på grund av pandemin, eftersom tävlingarna gett en röst åt 1,2 miljarder människor med funktionsnedsättningar", säger han inför avslutningsceremonin.

"Största skyltfönstret"

Lopes säger att det var väldigt viktigt att Paralympics blev av, ett år försenat.

– Det här är det största skyltfönstret vi har för att visa upp oss. Och spelen har överträffat sig själv, igen, med en massa slagna världsrekord och Paralympicsrekord, säger hon.

– Vi vittnar om länder som tar stora steg i medaljligor och fler länder än någonsin tar medaljer.

Behöver mer resurser

Av 163 deltagande länder har 86 tagit medaljer, varav 62 tagit minst ett guld.

– Vi märker att många springer ifrån oss. Så fort vi kommer hem måste vi titta på resurserna. För vi vill ha en större trupp och fortsätta att ta medaljer och konkurrera. De resurser vi har räcker inte längre till, säger Lopes.

– Det är otroligt viktigt att vi är med i Paralympics för att kunna rekrytera nya och inspirera nya.

TT: Vad ska ni göra för att säkra upp inför framtiden?

– Det är en resursfråga, vi jobbar med regeringen och sponsorer. Vi måste bredda sporten till flera så att fler kan nå världstoppen, om vi ska kunna fortsätta att leverera medaljer. Sen måste vi så klart fortsätta att rekrytera och komma åt olika funktionsnedsättningar. Vi märker här att vi kanske saknar vissa målgrupper, som vi behöver jobba lite hårdare för att få in i verksamheten.

Att behålla och stärka upp på ledarsidan är också en prioriterad fråga för den svenska parasporten.

Fakta: Sveriges Paralympicsmedaljer

Det blev åtta svenska medaljer i Paralympics i Tokyo:

Guld: Philip Jönsson, skytte, 10 meter stående.

Silver: Anna Beck, cykel, tempo samt linjelopp, Louise Etzner Jakobsson, dressyr, kür, Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck, bordtennis, lag, Anna Normann, skytte, 50 meter liggande.

Brons: Louise Jannering, cykel, tempo samt linjelopp.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons