Annons

Marcus Berg: "Klart det varit jobbigt"

Petad under nye tränaren Jens Askou. Men mot Djurgården frälste Marcus Berg sitt IFK Göteborg i den allsvenska bottenstriden.
– "Mackan" har visat karaktär, säger Askou efter segermatchen.
Sport • Publicerad 13 augusti 2023
Marcus Berg (mitten) inledde på bänken på söndagen.
Marcus Berg (mitten) inledde på bänken på söndagen.Foto: Thomas Johansson/TT
IFK Göteborg jublar i segermatchen mot Djurgården.
IFK Göteborg jublar i segermatchen mot Djurgården.Foto: Thomas Johansson/TT
Jens Askou, IFK Göteborg.
Jens Askou, IFK Göteborg.Foto: Thomas Johansson/TT

Säsongen har med få undantag varit nattsvart hittills för IFK Göteborg, som tidigt drogs in i den allsvenska bottenstriden. En av spelarna som gått tungt är Marcus Berg.

Efter fjolårets 13 seriemål hade den före detta landslagsanfallaren, med 90 landskamper på meritlistan, före söndagen mäktat med blott tre allsvenska mål. Under IFK Göteborgs danske tränare Jens Askou har han den senaste tiden även petats från startelvan.

Annons

– Det är klart att det är jobbigt när man spelar offensivt och det inte riktigt lossnar. Man får arbeta mycket med sig själv mentalt, säger Marcus Berg i den mixade zonen på Gamla Ullevi.

– Samtidigt är det bara att fortsätta tro på det. Det är ingen idé att tycka synd om sig själv för att man inte startar, fortsätter han.

"Fantastiskt för honom"

Mot Djurgården byttes Berg in lagom till den andra halvleken. 36-åringen ställde till med en hel del oreda tillsammans med "Blåvitts" nyförvärv Astrit Selmani. Och i den 86:e minuten satte han även 2--1-målet efter att ha blivit fri från halva planen.

– Det är fantastiskt för honom. Det har varit en tuff period för oss alla och med alla spekulationer kring "Mackan" har han visat karaktär. Han har varit ovärderlig för oss och det är mycket bra att det är han som får göra det avgörande målet, säger Jens Askou.

För Marcus Berg är förhoppningen att målen kan innebära en islossning – för honom och för hela laget.

– Förhoppningsvis. Mycket är mentalt i fotboll och det har varit mycket snack. Men det är en lagsport och i dag skapar vi chanser. Alla måste vara med och bidra framåt och bakåt.

Degerfors nästa

Nästa helg väntar Degerfors i ett viktigt bottenmöte. Degerfors – som i nuläget innehar den allsvenska kvalplatsen – är en poäng före IFK Göteborg i tabellen, om än med en match mindre spelad.

– Vi måste förbi dem precis som vi måste förbi andra lag så det är en jätteviktigt match, säger Marcus Berg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons