Annons

Martins mål avgjorde VM-finalen!

Han bytte från bollar till bullar - och blev världsmästare på kuppen!
Sport • Publicerad 28 november 2002

Martin Isaksson spelade fotboll i Rydsgårds AIF tills han blev junior. Då valde han att avsluta karriären och satsa på studierna i stället. Vad Martin föga anade var att han 15 år senare ändå skulle hamna i det svenska landslaget. Den i dag 30-årige Rydsgårdsgrabben stod för läckerheterna när kocklandslaget nyligen vann VM i Luxemburg! Tävlingsmänniskan Martin Isaksson var en av två personer som ansvarade för desserten när svenska kocklandslaget vann VM-guld." BORDER="0"Tävlingsmänniskan Martin Isaksson var en av två personer som ansvarade för desserten när svenska kocklandslaget vann VM-guld. - En fantastiskt rolig seger. Det bästa jag varit med om sedan jag blev konditor, säger Martin Isaksson till YA-sporten I början av 90-talet lämnade Martin Rydsgård för att studera i Uppsala. Fotbollskarriären var över och tiden som blev över till idrott var begränsad. Så småningom började han ägna sig åt klättring och tränade under ett skede upp till fyra gånger i veckan. Men ännu större framgång hade han i sitt yrke som konditor. För cirka ett år sedan blev Martin uppringd av gourmetbranschens motsvarighet till fotbollens Lars-Tommy, kocklandslagets coach Gert Klötzke. På stående fot erbjöds han en plats i det svenska kocklandslaget. Martin tackade ja och var med i det blågula team som försvarade VM-guldet i Luxemburg. Om juryn någon gång stod och valde mellan två olika koncept och recept var det just Mattias som serverade det avgörande målet: Desserten! - Det är ofta konditorerna som fäller avgörandet vid tävlingar om det blir guld eller silver, säger Gert Klötzke. Talesättet "ju fler kockar desto sämre soppa" stämmer definitivt inte in på det svenska kocklandslaget. Tiomannalagets anrättningar gjorde ett synnerligen starkt intryck på de smaklökar som kom i kontakt med maten och VM-titeln var Sveriges tredje i rad . Martin Isaksson var tillsammans med Ted Johansson ansvarig för desserten, som på guldmenyn bestod av "hasselnötsbavoraise med ett pärontäcke, serverat med champagnesorbet"? Att vara landslagsman i matlagning skiljer sig inte nämnvärt från landslagsuppdrag i andra branscher. Det är hård och målmedveten träning som ligger bakom framgångarna. - Under World Cup gjorde vi sammanlagt fyra olika desserter. Under årens lopp har jag tävlat en hel del och brukar vara nervös när det drar i hop sig till tävling. Men den här gången var jag faktiskt inte speciellt nervös. Vi är ett sammansvetsat team och kom väl förberedda, det skapade trygghet, berättar Martin. Till vardags äger och driver han Chokladfabriken på söder i Stockholm. Men platsen i kocklandslaget har delvis kommit att förändra tillvaron. - Jag lägger ner cirka 20 timmar i veckan på att kolla upp råvaror, experimentera och pröva mig fram. Det här tar mer tid än vad både fotbollen och klättringen gjorde, men det ger också väldigt mycket. Att tävla i matlagning och konditorkonst kräver också en god fysik. Martin berättar att det svenska kocklandslaget under förberedelserna bland annat genomförde ett träningspass som var 36 timmar långt! - För att orka hålla koncentrationen uppe så länge krävs en viss kondition, annars hade man säckat i hop, påpekar han. Hur landslaget firade VM-segern i Luxemburg låter vi vara osagt. Som konditor torde Martin Isaksson åtminstone ha en viss vana vid att hantera en baksmälla? Nästa stora utmaning för Martin och det svenska kocklandslaget blir OS i Tyskland år 2004. Tills dess krävs nya idéer, ny taktik och nya råvaror. På den här nivån går det nämligen inte lika bra med selleri?

Tommy Nilsson tommy.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons