Annons

Mattias Andersson stannar i Kiel

Handbollsmålvakten Mattias Andersson från Ystad kommer vilken dag som helst att skriva på ett treårskontrakt med den tyska världsklubben THW Kiel.
Sport • Publicerad 18 november 2002

Det avslöjade klubbens general manager Uwe Schwenker när YA fick en pratstund med honom inför Champions League-mötet med makedonska Vardar Skopje. - Vi är överens och pappren ska bara skrivas under. Det kommer troligen att ske inom de närmaste 10-14 dagarna. Det känns bra att knyta upp Mattias Andersson i ytterligare tre år. Han är inte bara en duktig målvakt utan är även en seriös och professionell idrottsman. - Mattias och Henning Fritz utgör tillsammans ett bra målvaktsteam. De stöttar varandra och är goda vänner privat. Det är dessa målvakter Kiel vill satsa på i ett längre perspektiv, säger Schwenker. Mattias har känt till Kiels intresse men ställt sig tvekande till klubbens satsning på tre målvakter. I teamet finns sedan tidigare även den norske landslagsmålvakten Steinar Ege och Mattias har velat ha tydligare direktiv på vilka målvakter som klubben egentligen tänkt satsa på. - Tre målvakter är en för mycket, säger Mattias. Än så länge finns Steinar Ege kvar och det är väl därför som jag varit tveksam. Men blir det som Schwenker säger kommer jag att stanna här. Jag trivs mycket bra. Om det inte gått något vidare för THW Kiel i Bundesligan - upptakten var bedrövlig och ett tag låg laget sist - så har succén i Champions League varit desto större. Och det är Mattias som stått i fokus för den internationella succén. THW Kiel har inlett gruppspelet med två raka segrar och båda gångerna är det Mattias Andersson som varit den tongivande spelaren med en räddningsprocent på över 50 procent. YA var på plats i Ostseehalle när Mattias storspelade mot makedonska Vardar Skopje. Än en gång valde Kiels tränare "Noka" Serdarusic att förpassa Tysklands landslagsmålvakt Henning Fritz till avbytarbänken och det visade sig vara ett gott val att ge Mattias första tjing på målvaktsplatsen. Efter en något trög inledning, underläge 3-4, spelade Kiel upp sig och vann med hela 34-23. Mattias glänste med allt från räddade frilägen och straffar (tre stycken) till en rad målgivande utkast. Det var först när Mattias Andersson och Kiel redan hade knäckt sina motståndare och ledde med tio bollar som Henning Fritz fick hoppa in. Då återstod bara några minuter. I sin Champions League-debut förra veckan på bortaplan mot rumänska Fibrex Savinesti (26-21 till Kiel) gjorde Mattias 22 räddningar och utsågs till matchens främste spelare. Tidigare har du och Henning Fritz fått stå ungefär halva tiden. Känns det som att du håller på att bli tränarens tydliga förstaval? - Njä, det vet jag inte riktigt. Jag har fått stå mycket på sistone och det är jag förstås nöjd med. Samtidigt är programmet pressat med dubbla matcher varje vecka, vilket gör att det behövs två målvakter som är i gång. Henning och jag kommer mycket bra överens, vi stöttar och hjälper varandra, avslutar Mattias, som alltså blir Kiel trogen i ytterligare minst tre år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons