Annons

MLS återstartade med vemodig protest

Höjda nävar, munskydd och knäböjning. Mitt i den tilltagande coronapandemin i USA har MLS, herrarnas fotbollsliga i USA, dragit i gång igen.
Fotboll • Publicerad 9 juli 2020
Orlandos spelare, till vänster, höjde sina nävar i protest mot rasistiskt våld före matchen.
Orlandos spelare, till vänster, höjde sina nävar i protest mot rasistiskt våld före matchen.Foto: John Raoux/AP/TT
Orlando João Moutinho, till vänster dribblar bort Inter Miamis Dylan Nealis på den tomma arenan i Orlando.
Orlando João Moutinho, till vänster dribblar bort Inter Miamis Dylan Nealis på den tomma arenan i Orlando.Foto: John Raoux/AP/TT

Inför premiärmatchen mellan Orlando och Inter Miami höll spelarna en manifestation till stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

– Det ni såg i kväll var ett speciellt ögonblick på initiativ från spelarna, och Major League Soccer samarbetade med oss ​​för att göra här möjligt, säger Toronto-spelaren och initiativtagaren Justin Morrow om protesten.

Annons

Efter fyra månaders speluppehåll återstartade MLS med ett Floridaderby mellan Orlando, med Robin Jansson i försvaret, och David Beckhams klubb Inter Miami. Matchen spelades i en tom och provisorisk arena vid Disney World i Orlando.

Med nöd och näppe lyckades hemmalaget ro hem segern, tack vare att den förre Manchester United-stjärnan Nani satte 2–1 i den 97:e matchminuten. Snöpligt för Inter Miami, som tog ledningen strax efter halvtid, innan Orlandos Chris Mueller kvitterade till 1–1 i 70:e minuten.

Lång manifestation

Men spelglädjen skuggades av både den pågående coronapandemin, där Florida på senare tid har registrerat en stor ökning av nya smittade, och det rasistiska våld och den polisbrutalitet som har uppmärksammats i USA den senaste tiden och orsakat stora demonstrationer.

Matchen inleddes med en manifestation till stöd för Black Lives Matter-rörelsen. Iklädda munskydd och svarta t-shirtar med antirasismbudskap lyfte flera spelare sina högernävar i luften. Båda lagens startelvor föll också ner på knä i en gest av sympati för antirasismrörelsen.

Manifestationen varade i åtta minuter och 46 sekunder, lika länge som en polisman tryckte sitt knä mot den 46-årige svarte George Floyds nacke tills han avled i slutet av maj, och som var den tändande gnistan till den senaste tidens stora protester.

– Det här är vår chans att ställa oss tillsammans med dem, att stå upp mot etnisk ojämlikhet, att ta den här striden och se till att våra röster i Major League Soccer (MLS) hörs, sade Justin Morrow, spelare i Toronto och ledare för MLS-organisationen "Svarta spelare för förändring", i halvtid.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons