Annons

Montlers formbesked – vann i debuten: "Skönt"

Thobias Montler kom med ett fint formbesked i säsongsdebuten på Ullevi.
24-åringen slog till med 8,07 meter i sitt sjätte och sista hopp och tog hem herrarnas längdhopp på friidrottsgalan i Göteborg.
Friidrott • Publicerad 4 juli 2020
Thobias Montler hoppade 8,07 meter i första tävlingen efter uppehållet.
Thobias Montler hoppade 8,07 meter i första tävlingen efter uppehållet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Khaddi Sagnia vann längdhoppet på Ullevi.
Khaddi Sagnia vann längdhoppet på Ullevi.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Montler inledde sin första längdtävling sedan friidrotts-SM i Växjö i februari, en tävling han hoppade personbästa 8,22, med två övertramp.

Men han avslutade desto starkare på Ullevi med 7,80 i det tredje och därefter 8,07 i det sista. Montler hoppade även 8,13 men för stark medvind innebär att hoppet inte räknades.

Annons

– Att hoppa över 8 meter känns skönt. Men det var inga bra hopp, i ett utnyttjar jag bara vinden, säger han.

"Inga förväntningar"

Samtidigt medger han att det är skönt att vara tillbaka efter att coronapandemin satte idrotten på paus. En tid han försökte utnyttja till att finslipa detaljer.

– Det är svårt att ta in utan publik men det är grymt att vara tillbaka och tävla, säger Montler som vann före Andreas Carlsson och Andreas Otterling.

TT: Vad har du för förväntningar på resten av säsongen?

– Jag har inte satt några direkta förväntningar eftersom man inte vet hur allt kommer att bli med alla tävlingar. Det är jättesvårt, men ett mål är att vara över 8 meter i varje tävling, säger han.

"Väldigt mycket problem"

Och Montler var inte ensam om att kämpa med vinden. Det gjorde även flera andra längdhoppare, inte minst Khaddi Sagnia, som stod för flera grova övertramp.

– Jag hade väldigt mycket problem i dag. Vindarna var så jobbiga, halva ansatsen var medvind och halva motvind, säger 26-åringen.

Sagnia, som fick stora delar av fjolårssäsongen förstörd på grund av en allvarlig knäskada, hoppade 6,81 i Mölndal senast – och har därmed hoppat längst i världen i år utomhus på damsidan.

Något nytt succéhopp blev det däremot inte den här gången och Sagnia slog uppgivet ut med armarna efter det tredje hoppet då hon stod för en ny grov miss och inte ens nådde plankan.

Men 6,64 i det näst sista hoppet säkrade ändå segern på damsidan framför Falkenbergtalangen Tilde Johansson som kom tvåa.

– Det var skönt att få till det hoppet i alla fall, säger Khaddi Sagnia.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons