Annons

Mourinho om City-domen: "En katastrof"

Manchester City slipper avstängning från Champions League – men straffas med böter.
Det får José Mourinho att reagera starkt.
Fotboll • Publicerad 14 juli 2020
José Mourinho. Arkivbild.
José Mourinho. Arkivbild.Foto: Tim Goode/AP/TT

I måndags kom beskedet att idrottens skiljedomstol, Cas, mildrar domen mot Manchester City. Tidigare i år beslutade det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att straffa den engelska fotbollsklubben med två års avstängning från europeiskt cupspel och böter på runt 310 miljoner kronor för att ha brutit mot de finansiella reglerna, de så kallade Financial fair play-reglerna (FFP).

Premier League-klubben överklagade till Cas, som mildrade domen till att enbart gälla böter på runt 100 miljoner kronor.

Annons

Mourinho förstår inte beslutet.

– Det här är slutet för FFP. Det är lika bra att öppna cirkusdörren och låta alla komma och gå som de vill, säger han på en presskonferens.

– Är du inte skyldig så straffas du inte. Och omvänt; är du skyldig så borde du straffas, beslutet är en katastrof. Jag vet inte om City är skyldiga eller inte. Men oavsett så är det ett skamligt beslut eftersom om City inte är skyldiga så straffar du dem inte med flera miljoner i böter, fortsätter Mourinho.

– Min kritik är inte mot Manchester City utan mot de som fattar beslutet.

"Ingen bra dag"

Även Liverpooltränaren Jürgen Klopp är kritisk till domen.

– Jag tycker inte att det var en bra dag för fotbollen, för att vara ärlig, säger Klopp enligt Reuters.

– FFP är en bra idé. Det finns till för att skydda lagen och konkurrensen, så att ingen överspenderar och så att man ser till att pengarna som spenderas kommer från rätt källor, fortsätter han.

Manchester Citys tränare Pep Guardiola uttalade sig för första gången om domen på tisdagen, och säger att han är "otroligt glad" över beslutet.

– Det visar att allt som sagts om klubben inte varit sant. Folk borde be oss om ursäkt. De sa att vi fuskade och ljög och ingen trodde att vi var oskyldiga, säger Guardiola enligt Manchester Evening News.

Mer info kommer

– Hade vi gjort något fel hade vi accepterat beslutet från Uefa. Vi förväntar oss inte att Liverpool, Tottenham, Arsenal, Chelsea eller Wolverhampton ska försvara oss men vi har rätt att försvara oss själva när vi tror att det vi har gjort är rätt och att tre oberoende domare har sagt samma sak.

Annons

Cas skrev i sitt beslut att Uefa inte lyckats lägga fram tillräckliga bevis mot City och att många av de påstådda regelbrotten var preskriberade. Orsaken till böterna är att klubben inte samarbetat under utredningen.

Fakta: Financial fair play

Det finns en lång rad licenskriterier som en fotbollsklubb måste uppfylla för att få delta i Uefa-tävlingar som Champions League och Europa League.

De ekonomiska kraven i reglementet kallas "Financial fair play" (FFP). Syftet är att få klubbarnas ekonomi i balans, vilket också ska ge en rättvisare konkurrenssituation för mindre klubbar utan kapitalstarka ägare i ryggen.

Enkelt uttryckt ska klubbarna inte göra av med mer pengar än de faktiskt tjänar.

En första version av FFP-regelverket trädde i kraft 2011.

Bland de möjliga sanktionerna finns exempelvis böter, poängavdrag och avstängning från internationella tävlingar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons