Annons

När finalbesvikelsen lagt sig: ”Är galet stolt över pågarna”

Ystads IF:s juniorlag var på vippen att åka ur SM-slutspelet redan i gruppspelet. Men laget tråcklade sig vidare på målskillnad, vann semifinalen och slutade tvåa i Sverige. Slaget av Sävehof med 27-22 i SM-finalen.
– Jag är galet stolt över vad pågarna har uträttat, säger tränaren Tor Blendberg.
Handboll • Publicerad 5 maj 2019
YIF:s juniorlag – tvåa i Sverige!
YIF:s juniorlag – tvåa i Sverige!

YIF:s finalspel i Uppsala kännetecknades av höga berg och djupa dalar. Att man bara skulle ta två poäng i det inledande gruppspelet var en besvikelse. Men tack vare en kraftsamling i sista matchen mot OV Helsingborg (32-23) och lite flax med ett annat resultat, så visade sig två poäng räcka för avancemang till semifinalen.

Där besegrades Eskilstuna Guif med 32-29, sedan Ludvig Hallbäck gjort fantastiska 17 mål!

Annons

Finalmotståndaren Sävehof mötte YIF redan i steg 4 – och vann med tio bollar!

– För vår del spelade det ingen roll om det blev Lugi eller Sävehof vi skulle få möta i finalen. Då var jag lite mer rädd för Eskilstuna Guif i semifinalen, för det är ett lag som vi hade väldigt lite koll på, säger Blendberg.

I finalen mot Sävehof gick det länge YIF:s väg, man ledde bland annat med 4-1 och 5-2. I halvtid hade Sävehof utjämnat till 11-11 och tio minuter senare hade man kopplat ett litet grepp, som Partillelaget aldrig släppte.

Adam Wennerholm och Ludvig Hallbäck från YIF tog plats i juniorernas All star team.
Adam Wennerholm och Ludvig Hallbäck från YIF tog plats i juniorernas All star team.

– I den första halvleken står vi upp bra bakåt. Efter paus får vi inte träff på dem och förlorar målvaktsmatchen. Då vinner man inga SM-finaler, suckar Tor Blendberg, som hade svårt att glädjas åt silvret.

– Alltså, ring igen om en eller två veckor. Då känns det säkert bättre. Men så här efteråt känns det såklart inte speciellt bra. Vi vill vinna alla handbollsmatcher vi spelar och tyvärr gjorde vi inte den insats i finalen som det hade behövts.

Men med tanke på att ni var på väg att åka ur redan i gruppspelet...?

– Ja, det var ju vad handbolls-Sverige hade trott - att vi skulle åka ur redan där. Och nu står vi med SM-silver. På så sätt är jag galet stolt över vad pågarna har uträttat här uppe.

Får vi se fler spelare än Ludvig Hallbäck från YIF:s juniorlag i Handbollsligan till hösten?

– Det är inte upp till mig att bestämma. Men frågar du mig skulle jag vilja se hela laget där i framtiden. Adam Wennerholm är en spelare som ligger långt framme – och det finns flera, säger Blendberg.

Just Adam Wennerholm, som spelar högersexa, tog plats i juniorernas All star team. Det gjorde förstås även Ludvig Hallbäck, som blev turneringens främsta målgörare.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons