Annons

Newcastles saudiska ägare ifrågasätts på nytt

Premier League uppmanas att gå igenom Newcastles ägarförhållanden på nytt.
Detta sedan dokument i amerikansk domstol slår fast att den investeringsfond som äger Newcastle inte är separerad från Saudiarabiens regering.
Fotboll • Publicerad 2 mars 2023
Alexander Isaks Newcastle och dess ägare ifrågasätts på nytt. Arkivbild.
Alexander Isaks Newcastle och dess ägare ifrågasätts på nytt. Arkivbild.Foto: Jon Super/AP/TT

När Premier League i oktober 2021 godkände Newcastles nya ägare var det efter att ligan fått garantier att det inte var den saudiska staten som skulle kontrollera fotbollsklubben.

I en intervju med BBC sade Premier Leagues vd Richard Masters då att om garantin inte skulle visa sig stämma "så kan vi avlägsna konsortiet som ägare".

Annons

Nu höjs röster för att Premier League på nytt ska undersöka Newcastles ägarförhållanden.

Detta sedan advokater som representerar den saudistödda LIV-touren i golf i en process mot PGA-touren i amerikansk domstol hävdat att samma investeringsfond – som också driver LIV-touren – ska ses som en "utländsk stat".

Amnesty kräver utredning

Människorättsorganisationen Amnesty International protesterade högljutt mot att Premier League godkände den saudiska investeringsfonden som ägare och kräver att ägarförhållandena ska utredas på nytt efter de nya uppgifterna.

"Premier League behöver verkligen utreda garantierna att den saudiska staten inte är involverad. Det var redan från början godtroget att föreställa sig att den saudiska staten inte regisserade övertagandet", säger Amnestys Peter Frankental, som jobbar med ekonomiska frågor, i ett uttalande.

Frankental menar vidare att affären är ett ultimat exempel på "sportswashing".

Den saudiska investeringsfonden betalade motsvarande 3,7 miljarder kronor för majoritetsägandet av Newcastle och satsningen – där svenske forwardsstjärnan Alexander Isak är ett av många dyra nyförvärv – har lyft klubben från botten till toppen av Premier League.

Premier League ville på torsdagen inte uttala sig om de nya uppgifterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons