NHL-ess lanserade ishockey i Brösarp

På tisdagseftermiddagen fick Brösarp stostilat hockeybesök då förre NHL-proffset och världsmästaren Peter Sundström gästade uterinken för att göra lite PR för lördagens hockeyskola.På lördag arrangeras en ishockeyskola på uterinken i Brösarp och bästa möjliga draghjälp till denna fick arrangörerna i går då förre NHL-proffset och världsmästaren Peter Sundström dök upp för att dela ut tröjor till ungarna och utbildningsmaterial till ledarna.
Sport • Publicerad 23 januari 2013
Foto: 

STJärn- besök 1

– Att komma ut till en uterink på Österlen är kanske inte det första man tänker på men det här är jätteskoj, konstaterade Peter när han anlände till uterinken vid skolan med en papplåda under armen och blickade ut över isen som kryllade av småungar.

I papplådan fanns tröjor till ungarna och utbildningspärm till ledarna.

– Det är ju i sån här miljö man själv växte upp en gång i tiden, berättar Peter som snart flyttade inomhus för spel både i elitserien, NHL och landslaget.

– Senast jag själv spelade på en uterink var väl på åttiotalet.

Numera har han lagt skridskorna och klubban på hyllan (men spelar lite ”gubbahockey”) och numera är han utbildningskonsulent på hockeyförbundet med säte i Malmö och med ansvar för den södra regionen.

Det är i den egenskapen som han nu besökte Brösarp för att slå ett slag för ishockeyskolan till helgen.

Ditlockad av gode vännen och kollegan Pelle Pettersson som är mental rådgivare i Tre Kronor och som sedan ett tiotal år tillbaka är bosatt i Brösarp.

– Det är bara roligt att få hjälpa till och utnyttja de kontakter man har och bidra med det jag kan, säger Pelle Pettersson.

Vad hoppas då Peter Sundström att det här besöket ska leda till?

– Lite naivt hoppas jag att det kan leda till att det skapas ett intresse för ishockey här och att barnen får chansen att pröva på vår sport. På sikt hoppas jag självklart att det byggs en ishall. Just nu är ju sydöstra Skåne en stor vit fläck på hockeykartan. Kan faktiskt inte påminna mig något annat motsvarande område som saknar en hall.

Kan förbundet göra något för att det blir en ishall i sydöstra Skåne?

– Vi kan inte göra så mycket mer än stötta. Det handlar ju om politiska beslut. Men man kan alltid hoppas att någon vaknar upp. Man känner stor glädje och man blir glad när man kommer hit ut och ser alla unga på isen.

Peter kommer emellertid inte själv att medverka i lördagens hockeyskola.

Fyra eldsjälar

Det blir i stället fyra eldsjälar på orten som kommer att se till att ungarna får sina första grunder i hockeyns ädla konst.

De fyra är Linda Ahlm som jobbar på skolan som gymnastiklärare, Peter Andersson som själv har spelat hockey, David Levung-Höök samt Fabian Rimfors. Den senare är kanske den riktigt store eldsjälen i hela den här historien.

Och om vi förstår Fabian rätt så är hela EU med och bidrar – om inte annat så indirekt.

– Just nu jobbar jag med ett EU-projekt som heter ”Brösarp med naturen som lockbete” som ska locka barnfamiljer till orten och hockeyskolan är en del i det hela. Nu när vi har matchen mellan Brösarp och Maglehem så tänkte vi att samtidigt göra något för barnen också, säger Fabian Rimfors.

Tanken är för övrigt enligt Fabian att det vid Brösarps IF:s kommande årsmöte bilda en ishockeysektion som ska ta hand om uterinken.

INTERNAL INTERNAL
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.