Annons

Nordqvist i fokus när damgolfen bryter ny mark

För bara några år sedan var inte kvinnor välkomna som golfmedlemmar på Muirfield.
Nu gör kvinnorna debut i British Open på den skotska banan. Med Anna Nordqvist som titelförsvarare.
Golf • Publicerad 3 augusti 2022
Anna Nordqvist under ett inspelsvarv på Muirfield.
Anna Nordqvist under ett inspelsvarv på Muirfield.Foto: Christer Höglund/TT

Golfklubben The Honourable Company of Edinburgh Golfers bildades 1744 och räknas som världens äldsta. Den Muirfield-baserade klubben levde också länge kvar i ett föråldrat synsätt då man inte tillät kvinnor bli medlemmar. När medlemmarna 2016 röstade för ett fortsatt förbud för kvinnor, beslöt British Open-arrangören för herrar, R&A, att banan därför inte skulle användas för British Open. Det beslutet gjorde att medlemmarna på Muirfield ändrade ståndpunkt ett år senare.

"Största flickdröm"

Nu är Muirfield tillbaka som British Open-bana, i år för kvinnliga golfstjärnor. Och i startfältet finns fjolårssegraren Anna Nordqvist, som berättar om året som Women's Open-vinnare.

Annons

– Att vinna Women's Open är troligen den största flickdröm jag hade, med tanke på att jag kommer från Europa. Det har varit en stor ära att ha pokalen och få dela den med vänner och familj det senaste året. Jag ska njuta av att pegga upp på första tee och höra speakern presentera mig som regerande mästare, säger Nordqvist på presskonferensen inför tävlingen.

Nordqvist säger att årets major på linksbanan i Skottland kommer att bli en utmaning eftersom hålen ligger i olika riktningar och att spelarna därför måste hantera vind från olika håll.

– Jag gillar utmaningen, att försöka att undvika bunkrarna och tjock ruff och att vinden blir en del av spelet. Jag älskar den här typen av spel och ser alltid fram emot att komma tillbaka till Skottland och spela linksgolf, säger hon.

Följde fotbolls-EM

I samband med den senaste majortävlingen, Evian Championship som spelades för bara två veckor sedan, träffade Nordqvist den förra tennisstjärnan Ana Ivanovic.

– Jag älskar att träffa andra kvinnliga idrottare, för jag beundrar dem och förstår det hårda arbetet som ligger bakom.

Och under veckorna i Europa har den svenska golfstjärnan även följt fotbolls-EM i England som drog rekordpublik.

– Jag såg EM fram till vi förlorade mot England i semifinal. Det är spännande att se kvinnlig idrott få mer uppmärksamhet över hela världen. Och fantastiskt att se utfallet för fotbollen oavsett vilka som vann, säger Nordqvist.

Nu är Nordqvist en av dem som bryter ny mark när föråldrade golfsystem i Skottland sakta förändras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons