Annons

"Matematikern" suverän – tog sin första major

Matematiker, muskelbyggare – och nu även majorvinnare.
Bryson DeChambeau stod i en klass för sig i US Open.
Golf • Publicerad 21 september 2020
Bryson DeChambeau vann US Open.
Bryson DeChambeau vann US Open.Foto: John Minchillo/AP/TT

27-åringen från Kalifornien var två slag efter Matthew Wolff när amerikanerna tillsammans gick ut i ledarbollen på publikfria Winged Foot utanför New York. Efter fyra hål var DeChambeau i kapp och med övriga spelare minst fyra slag bakom pekade allt på en duell om segern i årets andra golfmajor.

Men duellen kom av sig.

Annons

21-årige Wolff kunde inte upprepa sitt storspel från lördagen, samtidigt som DeChambeau inte darrade det minsta på vägen mot karriärens hittills största seger. Med fyra hål kvar ledde han med fyra slag och han vann till slut bekvämt på sex slag under par – hela sex före Wolff och åtta före sydafrikanske trean Louis Oosthuizen.

Skapat rubriker

Den egensinnige före detta fysikstudenten Bryson DeChambeau, kallad "Vetenskapsmannen", har skapat rubriker ända sedan han blev proffs 2016. Det har handlat om att han spelar med järnklubbor som alla är lika långa, om hur han ute på banan räknar på allt från luftens täthet till greenernas lutning – och om hans långsamma spel. Eller som det senaste året: om den enorma muskelmassa som han har lagt på sig på kort tid.

Ingen lyckades bemästra svårspelade Winged Foot lika bra som den långtslående DeChambeau. Han missade mer än hälften av alla fairways, men när han hamnade i ruffen låg han oftast tillräckligt långt fram – och hade tillräckligt mycket styrka – för att lösa problemen ändå.

DeChambeau noterade scorerna 69–68–70–67, det vill säga inte en runda över par (70), samtidigt som den stora majoriteten av spelarna inte lyckades gå en enda runda under par i det US Open som brukar kallas "golfens tuffaste test".

Norén 17:e

Alex Norén tappade lite mark under slutrundan, från delad elfte till delad 17:e plats på totalt +8. Svensken har tidigare två topp 10-placeringar i British Open, men det här var karriärens bästa major på amerikansk mark. Ändå blev Norén inte bäste nordbo – norska stjärnskottet Viktor Hovland var ett slag före och delad 13:e trots ett rejält ras på de sista hålen.

Till årets sista major, uppskjutna US Masters 12–15 november, är Hovland och Norén inte kvalificerade. Henrik Stenson är ensam svensk i startfältet där.

Rättad version: I en tidigare version av texten angavs felaktigt att Hovland var kvalificerad till US Masters.

Fakta: Så slutade US Open

Toppen:

1) Bryson DeChambeau, USA, –6.

2) Matthew Wolff, USA, par.

3) Louis Oosthuizen, Sydafrika, +2.

4) Harris English, USA, +3.

5) Xander Schauffele, USA, +4.

...

17) Alex Norén, Sverige, +8.

Fakta: Så slutade US Open

2020: Bryson DeChambeau, USA.

2019: Gary Woodland, USA.

2018: Brooks Koepka, USA.

2017: Koepka.

2016: Dustin Johnson, USA.

2015: Jordan Spieth, USA.

2014: Martin Kaymer, Tyskland.

2013: Justin Rose, England.

2012: Webb Simpson, USA.

2011: Rory Mcllroy, Nordirland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons