Annons

Norska skidförbundet förbjuder fluorvalla

Skidor • Publicerad 3 juli 2020
Norge förbjuder fluorvalla inför den kommande säsongen. Arkivbild
Norge förbjuder fluorvalla inför den kommande säsongen. ArkivbildFoto: PONTUS LUNDAHL / TT

Det norska skidförbundet (NSF) har beslutat att förbudet mot skidvallning med högfluorerade ämnen ska gälla alla tävlingar och grenar i Norge den kommande säsongen.

Det internationella skidförbundet (Fis) beslutade redan i november förra året att förbjuda högfluorerade ämnen från 2020-2021, men har därefter tvingats backa eftersom tillförlitliga testmetoder saknats.

Annons

Tanken är att den omdiskuterade fluorvallan ska vara helt utfasad från och med säsongen 2022-2023, och nu får man draghjälp av det norska skidförbundet.

Norge har sedan tidigare haft ett förbud mot fluorvalla i alla klasser upp till 16 år, men utvidgar nu förbudet till att gälla alla klasser i den norska tävlingskalendern.

– Det säger sig självt att förbudet mot fluor, som har visat sig vara skadligt för både hälsa och miljö, bör gälla för alla tävlingar i Norge, säger Erik Røste, ordförande i Norges skidförbund till NTB.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons