Annons

Norska stjärnan ersatte sorg med fysisk smärta

För sex år sedan tog Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror livet av sig.
I en öppenhjärtig intervju i norska NRK talar den pensionerade skidstjärnan ut om sorgen som följde – och hur hon försökte ersätta den med smärtsamt hård träning.
Skidor • Publicerad 1 maj 2020
Astrid Uhrenholdt Jacobsen har valt att avsluta karriären, 33 år gammal. Arkivbild.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen har valt att avsluta karriären, 33 år gammal. Arkivbild.Foto: Vidar RuudY/NTB/TT

I 13 års tid var Astrid Uhrenholdt Jacobsen en av Norges och hela världens främsta skidåkare. Under karriären vann hon bland annat guld i både OS och VM – men förra veckan meddelade hon att hon lägger av för att satsa på läkarstudier.

Trots framgångarna i skidspåren har allt inte varit en dans på rosor.

Annons

I ett framträdande i NRK:s talkshow Lindmo berättar Uhrenholdt Jacobsen om den tuffa tiden som följde efter att hon i samband med OS i Sotji 2014 fått beskedet att hennes bror och bästa vän, Sten Anders, begått självmord.

Trygghet i OS-by

Trots tragedin valde hon att inte resa hem till Norge utan fullfölja mästerskapet.

– Där och då kändes det rätt. När jag ser tillbaka var det nog av flera skäl. Bland annat att det var en olympisk by avskärmad från omvärlden och medier. Det var tryggare att vara där, och det säger mycket om vilken familj idrotten kan vara för en, säger hon.

När Astrid Uhrenholdt Jacobsen väl lämnade mästerskapsbubblan och återvände till vardagen på hemmaplan kände hon sig tvungen att bearbeta sorgen genom extrema metoder. Hon berättar hur hon började träna på ett sätt som både var osunt och omotiverat.

– Jag använde mig av de verktyg som jag hade i min väska. Ett av dem var fysisk träning. Den smärtan jag fick av att träna fysiskt var lättare att hantera än sorg och psykisk smärta. Jag har nog missbrukat det på ett vis. För de som stått på utsidan och följt detta var det nog ingen jätteöverraskning att jag åkte på en ordentlig smäll. Men för mig som var mitt uppe i det var det inte så lätt att se det här komma.

Annat liv

Nu väntar ett helt annat liv för norskan vars plan alltså är att sadla om – från firad skidstjärna till läkare.

– Nu har jag bara känt att jag är lite mätt på det (skidåkningen). Den andra drömmen jag har haft har plötsligt vuxit sig större. Att ge den möjligheten att växa fritt gjorde att beslutet i slutändan blev ganska enkelt, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons