Annons

"Nu börjar alla prata om 100, det slutar inte"

Historisk med 87 alpina världscupsegrar. Men någon lättnad över att slippa prata om Ingemar Stenmarks alpina segerrekord känner inte Mikaela Shiffrin.
– Nu börjar alla prata om 100, säger hon med ett skratt efter slalomvinsten i Åre.
Alpint • Publicerad 11 mars 2023
Mikaela Shiffrin fick fira sin historiska 87:e seger med mamma Eileen, brorsan Taylor och hans fru Christie.
Mikaela Shiffrin fick fira sin historiska 87:e seger med mamma Eileen, brorsan Taylor och hans fru Christie.Foto: Pontus Lundahl/TT
Mikaela Shiffrin med en speciell segerhatt.
Mikaela Shiffrin med en speciell segerhatt.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 27-åriga amerikanskan slöt cirkeln när hon först tangerade Ingemar Stenmarks 34 år gamla rekord på 86 världscupsegrar, genom att vinna i storslalom, och dagen efter blev bäst genom alla tider genom segern i slalom. För det var i Åre hon tog sin allra första seger för drygt tio år sedan.

– Det känns ganska speciellt. Som något konstigt, att det faktiskt var meningen att det skulle bli så, säger hon.

Annons

En som mycket väl minns den där decemberdagen 2012, då Mikaela Shiffrin tog sin första seger, är Frida Hansdotter. För det var hon som slutade tvåa – vilket hon sedan gjorde i de två nästkommande slalomtävlingarna som amerikanskan också vann. Hon fick även uppleva Shiffrins rekorddagar i Åre, men nu som expert i Viaplay.

– 87 är en siffra som nästan är svår att ta in. Det är otroligt häftigt och stort. Och på samma vis som när man var aktiv och frustrerad över de där hundradelarna som man var efter henne, är man nu glad att ha fått uppleva tiden med Mikaela, säger Hansdotter.

"Viktig förebild"

TT: Hur var det när hon kom in och tog alpinsporten till en ny nivå?

– Hon var otroligt viktig för sporten, hon har lyft den och inspirerat. När jag var aktiv var det henne man ville slå och det gjorde att man lyfte sig själv. Hon är också en viktig förebild både i och utanför backen, hon tar sig tid för alla och är väldigt ödmjuk. En otroligt fin person, säger Hansdotter.

Shiffrin säger att siffran 87 är svår att ta in och svår att förklara.

– Jag fokuserar på skidåkningen. Och tillfällen som är speciella för mig är som i dag när jag såg min bror och hans fru i målområdet. Jag visste inte att de skulle komma, det var en överraskning. Det är sånt som jag kommer att minnas, mer än siffror någonsin kommer att göra, menar hon.

Winslet och Federer grattade

Hon berättar att hon fått meddelanden från Ingemar Stenmark, som bara är glad över att ha blivit av med rekordet. Och meddelanden från många fler. Förstås från pojkvännen, den norske alpinstjärnan Aleksander Aamodt Kilde.

– Han sa så fina saker om mig, han är otroligt stöttande. Och igår fick jag ett från (skådespelaren) Kate Winslet. Det knockade mig, kunde inte tro det, säger hon och får sedan se en videohälsning från den förre tennisikonen Roger Federer.

– Wow, det kommer från den som verkligen är bäst genom alla tider.

Det blir lite firande i Åre innan alpineliten åker till Andorra för världscupfinalen nästa vecka.

Motivationen starkare

Annons

Shiffrin, som fyller 28 år på måndag, känner ingen lättnad över att ha tagit sin 87:e seger.

– För nu börjar folk fråga om 100, det slutar inte. Men jag är beredd på frågorna. Ibland kan det vara svårt att fokusera på rätt saker, men mestadels lyckas jag.

– Att ha vunnit 87 gånger är otroligt, ett privilegium.

Hon säger att hon inför andra åket i slalom var nervös.

– Det är ett tecken på att jag inte saknar motivation, även om jag inte hade något resultatmål i dag. För åka skidor det vill jag göra varje dag. Motivationen är starkare än någonsin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons