Annons

Nu fortsätter jaktenpå en division 1-plats

Vill det säg väl kan sydöstra Skåne få både ett och två nya division 1-lag i handboll nästa säsong.
Sport • Publicerad 18 januari 2006
På fredag gör division 2-handbollen omstart då såväl tabellettan Björnen som tabelltvåan Skurup spelar hemma. Bilden hämtad från derbyt i höstas då Tony Hedin i Björnen gör mål. Vem av de båda som drar det längsta strået i slutändan återstår att se. Arkivbild: Ronney Lantz
På fredag gör division 2-handbollen omstart då såväl tabellettan Björnen som tabelltvåan Skurup spelar hemma. Bilden hämtad från derbyt i höstas då Tony Hedin i Björnen gör mål. Vem av de båda som drar det längsta strået i slutändan återstår att se. Arkivbild: Ronney LantzFoto: 

När handbollstvåan på fredag gör omstart efter jul- och nyårsuppehållet är det nämligen dubbelt sydöstskånskt i topp då Björnen toppar på 20 poäng, en mer än Skurup. Dock med den reservationen att tabelltrean Stavsten med 18 poäng har en match mindre spelad.

Inför omstarten spirar optimismen i de båda syd-östklubbarna även om det av olika anledningar strulat till sig för båda.

Annons

– Det känns kul – man är sugen att komma i gång igen och nu har vi bara åtta matcher kvar, säger Marcus Lindgren, tränare för serieledande Björnen.

Björnen övertog serieledningen precis före uppehållet men "Mackan" är införstådd med att det blir både tufft och svårt att bibehålla den positionen fram till målgången i mars.

– Vi har flera tuffa matcher kvar på programmet, såväl Skurup som Ystadpågarna och Mabi borta och Stavsten hemma. Men jag hoppas att vi i varje fall lyckas ta en kvalplats. Det hade varit kul för föreningen att åtminstone fått känna på elithandboll.

Tyvärr har Björnen drabbats av en hel del skadeproblem inför omstarten.

– Stämmer. Vår målvakt Fredrik "Stedde" Nilsson har varit gipsad för en spricka i handen och är borta ytterligare två veckor (junioren Ola Svensson flyttas upp under tiden och kompletterar Christofer Ottosson). Vår högersexa Henrik Rydén har problem med axeln men jag hoppas att han i varje fall är tillbaka till tredje omgången. Sak samma med Paul Jensen som opererats för nageltrång. Dessutom är en av våra mittnior Peter Håkansson borta resten av säsongen på grund av en knäskada, säger "Mackan".

För att täcka upp på högerkanten har Björnen dammat av Martin Karls-son som slutade för två år sedan.

– Dess-utom håller vi på att försöka hitta en kantspelare som kan göra ett tillfälligt inhopp så länge som Henrik Rydén är borta.

Om inte ni vinner serien – vem gör det då?

– Jag har hela tiden sagt att Skurup vinner – de har den bredaste truppen.

Vad har ni gjort under uppehållet?

Annons

– Vi har tränat med lite av varje, spinning bland annat. Vi har också mött Di Vide i en träningsmatch som vi förlorade. Men det är inget att säga om, Di Vide hade garanterat varit ett topplag i den här serien. Blev väldigt imponerad av deras kontringsspel.

Björnen återstartar mot tabelljumbon Team Drott

– Men det kan bli en svår match då Drott saknade ett par spelare mot Ystad senast och därför är det fullt möjligt att Michael Mattsson och Tobias Bengtsson är med mot oss. Samtidigt som Björnen tar emot Team Drott gästas tabelltvåan Skurup av Eslöv – en svår match enligt tränaren Skurupstränaren Kenneth Andersson.

– Det är viktigt att vi får en bra start. Får vi det kan det bära hela vägen till en serieseger. Det står väl mellan oss, Eslöv, Björnen och Stavsten, säger Kenneth Andersson som kan glädja sig åt en relativt frisk spelartrupp inför återstarten men som haft andra struligheter i uppladdningen.

– Vi har haft lite folk på en del träningar under uppehållet. En del har tränat mycket, andra mindre. Och när vi för första gången hade rejält med folk på en träning i tisdags "klyddade" och försvann ljuset och vi kunde bara träna en kvart.

Men i gengäld kan Kenneth glädja sig åt en intakt spelartrupp.

– Mattias Lindkvist har visserligen haft mer eller mindre besvär med sitt knä ända sedan matchen mot Växjö i andra omgången men han kommer att spela på fredag.

Vem vinner serien om inte ni gör det?

– Stavsten. Dom har den bredaste truppen. Men kan Björnen klara sig från skador och köra på med sin förstauppställning kan de också slåss om det. Men generellt sett vinner det laget som undviker att gå på en onödig mina och förlora mot lag som ligger femma och neråt i tabellen.

Men kan inte Ystapågarna ställa till det för er andra?

Annons

– Knappast nu sedan de tappat Johan Andersson. Han betyder oerhört mycket för laget. Johan var otroligt duktig när de slog oss. Så det är ju lite otur att han var med när de mötte oss men att han nu inte finns kvar när Ystapågarna ska möta de andra topplagen, avslutar Kenneth Andersson.

Jan Andersson

0411-55 78 71

jan.andersson@allehandasyd.se

Omstarten

På fredag och söndag återstartar tvåan efter jul- och nyårsuppehållet.

Fredag:Åhus– Ystapågarna (klockan 19), Skurup– Eslöv (19.45), Björnen– Team Drott (20.15).

Söndag:Stavsten– Växjö, Kävlinge– Mörrum.

Också division 3 har kommit i gång efter uppehållet.

I kväll:Di Vide– Tomelilla (19.15)

Annons

Fredag:Vinco– Lågan (19.30)

Lördag:Kristianstad– Tomelilla.

Söndag:Ligu– Lundagård.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons