Annons

Ny svensk handbollsseger

(Uppdaterad) Full pott på tre matcher i kvalet till handbolls-EM 2010. Hemma i Pamplona såg Tomas Svensson Sverige följa upp torsdagens hemmavinst mot Polen med att besegra Rumänien borta med 36—29 (19—15) tidigt på söndagsförmiddagen.
Sport • Publicerad 30 november 2008
Lukas Karlsson (tv) och Mattisa Gustavsson, tackar publiken efter segern i söndagens EM-kval mot Rumänien. Bild: Aleksandar Djorovic / Scanpix
Lukas Karlsson (tv) och Mattisa Gustavsson, tackar publiken efter segern i söndagens EM-kval mot Rumänien. Bild: Aleksandar Djorovic / ScanpixFoto: 

- Suveränt. Det var nästan jobbigt att inte vara med. Men vi har det väldigt bra förspänt med målvakter. Egoistiskt så skulle jag velat vara med, men någon gång måste man sluta spela i landslaget och då jag älskar det så måste man ställa sig frågan vad som är bäst. Vi ska ha ett snack i slutet av december, säger Tomas Svensson till TT.Målvaktslegendaren från Bengan Boys med det klassiska VM-guldet 1990 och massor av andra medaljer stod i landslagsmålet så sent som i EM i Norge i vintrasHan är en av dem i den målvaktstradition som svensk handboll har.- Vi har det väldigt bra förspänt. Förr Claes Hellgren, Mats Olsson, jag, Peter Genzel och nu Per Sandström, Andreas Palicka, Dan Beutler, Fredrik Ohlander (som är främsta orsaken till att Granollers går så bra i spanska ligan), det finns många. Och det jag såg av Johan Sjöstrand mot Polen i torsdags var helt suveränt.Tomas Svensson med 327 landskamper såg matchen mot Rumänien tillsammans med Alexander Buligan, rumänsk före detta landslagsmålvakt och nu tränare för Svensson i Portland San Antonio:- Han var imponerad av Sveriges spel, säger Svensson.Johan Sjöstrand mot Polen. Per Sandström mot Rumänien.- Jättebra försvarsspel, och vi höll fast vid vår spelidé, säger Per Sandström till TT.Han gjorde en stark insats mot rumänerna. Liksom hela laget.Redan klockan elva (svensk tid tio) var det avkast i Resita.Men det vållade inga större problem:- Vi var morgonpigga, sade Staffan Olsson.Med förbundskaptenskollegan Ola Lindgren hade han skissat en svår bortamatch. Och det var den också.Trots svenskt försprång nästan hela tiden.- Vårt spel gick lite upp och ner men vi fick ändå kontroll på dem. Det största och bästa är att vi tror på oss själva och visar mod. Liksom hemma mot Polen. Man ska inte glömma att det var en svår bortamatch, vi har ju studerat dem på video, men killarna hanterade den väldigt bra, tyckte Olsson.Med en kvart kvar ledde Sverige med 27—24 och hade 35—26 i slutminuterna.TT: Har ni ett ben i EM-slutspelet nu?- Vi har fått en bra start, det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut.Sverige leder kvalgruppen på sex poäng och 34 plusmål, före Rumänien som har fyra poäng och ett plusmål men med fyra matcher spelade.Nästa två kvalmatcher går i mars mot Montenegro, som skrapat ihop fyra poäng på tre matcher. Sverige börjar hemma.De två bästa lagen av fem i gruppen går till EM i Österrike.

Bo Harmby/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons