Annons

Nya NJM-guld till Sjöbos supertöser

Utomhus på Island är det de starka naturkrafterna som härskar. Inne i simhallarna är det två andra starka krafter som regerar. Sjöbo simsällskaps Elin Mårtensson och Erica Sjöholm tog ytterligare fyra medaljer när NJM avslutades i helgen i den isländska huvudstaden.
Sport • Publicerad 12 december 2011
Medaljbehängda flera gånger om blev Sjöbotöserna Erica Sjöholm och Elin Mårtensson vid de nordiska juniormästerskapen på Island. Bild: privat
Medaljbehängda flera gånger om blev Sjöbotöserna Erica Sjöholm och Elin Mårtensson vid de nordiska juniormästerskapen på Island. Bild: privatFoto: Claes Andersson

Elin Mårtensson, som ”värmde upp” i fredags med ett guld på 100 meter bröst i 18-årsklassen, fortsatte i stor stil i helgen med ett guld och ett brons.

I lördags tog hon brons på 50 meter bröst, en stark prestation med tanke på att hon inte är någon explosiv startkanon utan mer en uthållig och konsekvent simmare.

Annons

Hon var visserligen snabbast i försöken med sina 32,37 och i finalen var hon inte mycket sämre med 32,48 men det var ändå en halv sekund bakom en segrande danska.

-Elin var lite väl långt efter i starten och blev sedan lite stressad i sin simning. Men att bli trea är jättebra ändå, kommenterade Claes Andersson, Sjöbos tränare.

När det i går var dags för 200 meter bröst, en mer ”rätt” distans för Elin, visade hon var skåpet ska stå. 2.28,44 i försöken var snabbast av alla och i finalen vann hon med en och en halv sekunds marginal till tvåan. Sluttiden var 2.27,89.

-Elin gjorde ett kanonlopp i 150 meter men kroknade rejält på slutet. Därför kom hon inte riktigt upp i nivå med tiden på SM som var 2,25 höga. Men hon vann ju ändå finalen i stor stil, fortsatte Claes Andersson.

Sent på söndagskvällen kom ännu en medalj för Elin. Hon ingick i det lagkappslag som blev tvåa efter Danmark på 4 x 100 medley. Sverige var en dryg sekund bakom danskorna. Elin gjorde dock en storstilad insats på bröstsimssträckan, 1.08,03.

Erica Sjöholm, som vann guld på 800 meter fritt i 15-årsklassen i fredags, spädde på med ett nytt guld i lördags, i lagkappen 4 x 200 meter fritt. Som enda 97:a hade Erica tagit plats i det svenska laget som vann på tiden 8.18,70, närmare två sekunder före tvåan Danmark. Ericas individuella tid på andra sträckan låg runt 2.07.

Sverige var i ledning från första till sista simtaget och tog en övertygande seger.

För Ericas del fortsatte det med individuella lopp i går. Hon blev åtta på 400 meter medley men var näst bäst bland de deltagande 14-åringarna. 5.01,54 var sluttiden.

-Visserligen var sluttiden en och en halv sekund sämre än hennes pers men guldloppet från fredagen satt i kroppen.

På 400 meter fritt hamnade Erica på femte plats med tiden 4.28,41. Det var den näst snabbaste tid hon någonsin gjort på distansen. Hennes inledande 200 meter var på 2.11 men sedan tog tröttheten ut sin rätt en aning.

-Erica var inte riktigt nöjd ändå men jag tror som sagt att det var urladdningen från i fredags som gjorde sig påmind. Ericas stora mål framöver är att kvala in till EJM. Det mästerskapet avgörs i långbana där hon är ännu bättre, avslutade Claes Andersson.

Rebecka Sjöberg
Fredrik Sörensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons