Annons

Nye damkaptenen: "Kan inte hålla på så här"

Över 100 utlänningar spelade i svenska damhockeyligan, SDHL, förra säsongen.
Ska Damkronorna kunna sudda ut sin B-stämpel och ta sig upp i världstoppen igen vill nye förbundskaptenen Ulf Lundberg se en rejäl minskning.
Ishockey • Publicerad 2 juni 2020
Nye förbundskapten Ulf Lundberg vill se färre importer i SDHL för Damkronornas skull.
Nye förbundskapten Ulf Lundberg vill se färre importer i SDHL för Damkronornas skull.Foto: Janerik Henriksson/TT

Damkronornas förbundskapten är ny inom damhockeyn, men är beredd att inleda sitt nya jobb med att ta strid för färre importer i SDHL. Ulf Lundberg kommer närmast från ett tränarjobb i hockeyallsvenska Södertälje där han fick sparken i höstas när han var inne på sin tredje säsong.

Nu går han in på sin andra månad som förbundskapten och ska, med start denna vecka, åka runt och besöka de tio SDHL-klubbarna.

Annons

En av de viktigaste sakerna på hans agenda är att diskutera antalet importer i lagen. Enligt eliteprospects.com spelade 101 utländska spelare i SDHL den gångna säsongen.

– De absoluta topparna tillför, de är bra som föredömen och att sparra med för att visa de yngre vart de ska sikta mot. Men där under finns det ytterligare ett skikt. Det är upp till oss tillsammans att se till att det fylls på med svenska spelare. Med dagens numerär är det tio utländska spelare i snitt per klubb, säger han.

"Jättebra läge"

Ulf Lundberg vill också ha hjälp av de unga spelarna, de framtida svenska stjärnorna, att slå ut det utländska mittskiktet.

– Det finns ett jättebra läge nu för unga, hungriga tjejer att spänna bågen för att ta sig upp och ta de här platserna som innebär powerplay, penalty kill och övriga avgörande delar av matcherna, säger Lundberg.

Debatten är inte ny. Leif Boork försökte på sin tid tjata hål i huvudet på klubbledarna, men motargumentet då var att det inte fanns några svenska spelare att fylla på med.

Ylva Martinsen var mera lågmäld, lite mer kluven, men ansåg att det stora antalet hämmade Damkronorna som ju åkte ur A-VM 2019 och inte fick chansen att ta sig tillbaka i år på grund av coronapandemin.

De senaste åren har den svenska talangbasen fyllts på – men även antalet utlänningar.

Kan Ulf Lundberg få gehör?

– Min huvudsakliga uppgift är så klart att coacha Damkronorna, men det ingår också i den här rollen att bidra till svensk dam- och flickhockeys utveckling. I och med att det hänger ihop så tätt så är det klart att jag måste vara tydlig med vad jag tycker och ser. Men det är hela tiden i samklang med föreningarna. Det är där, precis som på herrsidan, största delen av utvecklingen sker.

Hoppas på uppgörelse

TT: Skulle du vilja se en begränsning?

Annons

– Jag tror att det är två delar, nummer ett är att unga, egna svenska spelare slår ut de utländska. Det andra är en uppgörelse klubbarna emellan. Vi vet ju hur det är med arbetsrätt och fri rörlighet så det tror jag inte att det går att göra så mycket åt.

Ulf Lundberg tillträdde den 1 maj sedan företrädaren Ylva Martinsen inte fått förlängt kontrakt. 40-åringen har rötterna i Karlstad och Färjestad där han tog JSM-guld med Färjestad 1999 i ett lag med framtida NHL-spelare som Rikard Wallin, Christian Berglund och Jonas Frögren. Där och då insåg han att han inte skulle ta en plats i Färjestads A-lag och flyttade till Stockholm för studier på GIH.

Ledarbanan fanns med där också tack vare pappa Ola, tidigare ordförande i Värmlands ishockeyförbund, styrelseledamot i Färjestad och mannen bakom det nya upp- och nedflyttningssystemet som börjar gälla i svensk ishockey kommande säsong. Före Södertäljetiden jobbade Ulf Lundberg på förbundet i drygt elva år, de fem sista åren som spelar- och ledarutvecklingsansvarig samtidigt som han var förbundskapten för U16 och U17-landslaget.

"Egen uppfattning"

Men Ulf Lundberg har aldrig tidigare jobbat inom damhockeyn, så den naturliga frågan när vi ses för en intervju under dessa coronatider, utomhus utanför Svenska ishockeyförbundets lokaler och med social distansering, är självklar:

TT: Är du rätt person för det här?

– Om jag inte trodde det så skulle jag inte ha tackat ja. Jag ser det som en fördel att jag inte har några kopplingar och kan gå in och skapa mig en egen uppfattning. Jag tror att jag har en del erfarenheter som kan bli nyttiga när det gäller att öka professionalismen. I bland får jag frågan om skillnaden på att coacha killar och tjejer, men jag ser framför mig att det är hockeyatleter som jag coachar.

TT: Varför ville du ha jobbet?

– Utmaningen totalt sett tycker jag kittlar väldigt, dels med det sportsliga läget att man åkte ur A-VM för första gången och att man måste kvala till OS för första gången. Som coach är det inspirerande, plus att det har stormat en hel del. Jag gillar att hitta lugnet i stormens öga. Sedan att damhockeyn har växt mycket, utvecklats, det är fler och fler tjejer som spelar

– När det kommer till uppmärksamhet, sponsring och medialt utrymme så har det vuxit och alla matcher tv-sänds.

Stora målen

Ulf Lundberg har skrivit tvåårskontrakt över OS i Peking 2022. Han har två stora och självklara mål:

Annons

– Om vi utgår från att allt startar i gång i höst så är den stora målsättningen att gå upp i A-VM igen. På det följer sedan att kvala in till OS, säger Ulf Lundberg.

Han kommer tillbaka till Svenska ishockeyförbundet när det stormar rejält och generalsekreteraren Tommy Boustedt tvingas avgå i höst.

– Jag har inte känt igen den mediabild som har getts, jag känner den här arbetsplatsen som väldigt varm och bra. Jag tycker verkligen det ska framhållas att Tommy har gjort otroligt mycket för svensk hockey. Det glöms bort i bland. Men de fel och brister som finns måste man så klart rätta till, säger han.

Fakta: Ulf Lundberg

Ålder: 40.

Familj: Hustrun Annika, barnen Melwin, 11, och Miranda, 9 år.

Bor: Gustavsberg.

Ledarkarriären: Sollentuna J18 och J20 (2003-04), Trångsund J20 (04-05), Sverige U16 (assisterande 07-12, förbundskapten 12-15), Sverige U17 (15-17), Södertälje (17-20). Hockeykonsulent på Svenska ishockeyförbundet 06-12, därefter spelar- och ledarutvecklingansvarig 12-17.

Fakta: Ulf Lundberg

Damkronornas preliminära program kommande säsong:

Fyrnationsturnering i Ryssland (24-30/8), landskamper mot Finland på hemmaplan (2-8/11), fyrnationsturnering i Sverige (14-20/12), sexnationersturnering i Tjeckien (8-14/2), läger+VM, spelplats ej bestämd (april 2021).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons