Annons

Lagergren har också covid-19 – missar VM

Det svenska herrlandslaget i handboll ser ut att ha drabbats av ett nytt covid-19-fall. Detta då stjärnan Albin Lagergren fick ett positivt resultat på ett snabbtest på torsdagen och nu missar VM i Egypten, meddelar handbollsförbundet på sin webbplats.
Handboll • Publicerad 7 januari 2021
Albin Lagergren missar handbolls-VM efter att ha testat positivt för covid-19. Arkivbild.
Albin Lagergren missar handbolls-VM efter att ha testat positivt för covid-19. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

"Ett positivt snabbtest är till 99 procent tillförlitligt och vi chansar förstås inte på att det här skulle vara den sista procenten. Vi var eniga med smittskyddsläkaren i regionen att det inte var lämpligt att låta Albin stanna kvar. Vi fortsätter att arbeta strikt efter vår smittskyddsplan och det här visar att den fungerar då vi kunde undvika att övriga i truppen skulle komma i kontakt med en smittad person", säger handbollslandslagets lagläkare Daniel Jerrhag på förbundets webbplats.

För Sverige är det förstås ett tungt slag att tappa den 28-årige högernian, som spelar i tyska Rhein-Neckar Löwen, med bara en vecka kvar till VM-premiären mot Tjeckien i Egypten. Men det positiva i fallet Albin Lagergren när det handlar om smittspridningen är att han har besvärats av en fotskada den senaste tiden och därför anslöt till Eskilstuna, där Sverige är samlat, först under torsdagseftermiddagen. Han har därför inte varit i kontakt med någon spelare eller ledare i den svenska truppen förutom lagläkaren Daniel Jerrhag, som enligt handbollsförbundet utförde ett snabbtest och ett så kallat PCR-test "efter noggranna säkerhetsföreskrifter".

"Uppgivet och tråkigt"

Annons

"Det känns förstås uppgivet och tråkigt att när jag väl skulle kunna ansluta är det bara att åka hem igen. Jag har inte känt några symptom, i så fall hade jag förstås inte ens åkt dit. Samtidigt var det förstås bra både för mig och laget att få det här svaret innan jag hann träffa de andra snarare än efter och jag hoppas att övriga fortsätter att hålla sig friska och kan förbereda sig för VM", säger Lagergren på förbundets webbplats.

Förbundskapten Glenn Solberg:

"Som vi sagt många gånger tidigare så går spelarnas säkerhet först och med dagens besked har vi gjort bedömningen att det inte blir något VM-spel då tiden inte är tillräcklig för att han ska kunna åka med oss på tisdag. I normala fall är han en nyckelspelare för Sverige och det är tråkigt för oss att han inte kan åka med oss till Egypten, men framför allt lider jag med Albin som får det här beskedet efter att ha jobbat för att komma i form till VM."

Thurin ersätter

21-årige Jack Thurin, IFK Skövde, ersätter Lagergren i truppen.

Den svenska truppen sitter för tillfället i karantän efter att linjespelaren Anton Lindskog tidigare i veckan testat positivt för covid-19. Det medförde att de tilltänkta EM-kvalmatcherna mot Montenegro, som skulle ha spelats i onsdag och på lördag, blev uppskjutna. Handbollsförbundet meddelar på sin webbplats att samtliga av den senaste omgången av PCR-tester för landslaget kom tillbaka med negativt resultat. Under torsdagen testades samtliga spelare och ledare på nytt.

Fakta: Handbolls-VM i Egypten

Turneringen spelas för första gången med 32 lag och avgörs den 13–31 januari. Sverige inleder mot Tjeckien den 14 januari och möter sedan Chile den 16 januari och Egypten den 18 januari. Blågult spelar alla sina matcher i Kairo. Övriga spelorter är Alexandria, Giza och Egyptens nya huvudstad.

Tre lag från varje grupp går vidare till mellanrundan, där lagen från Sveriges grupp slås ihop med lag från grupp H.

Grupp A: Tyskland, Ungern, Uruguay, Kap Verde.

Grupp B: Spanien, Tunisien, Brasilien, Polen.

Grupp C: Kroatien, Qatar, Japan, Angola.

Grupp D: Danmark, Argentina, Bahrain, Kongo-Kinshasa.

Grupp E: Norge, Österrike, Frankrike, USA

Grupp F: Portugal, Algeriet, Island, Marocko.

Grupp G: Sverige, Egypten, Tjeckien, Chile.

Grupp H: Slovenien, Belarus, Sydkorea, Ryssland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons