Annons

Nytt poängsystem – då skippar Karlsson världscupen

Frida Karlsson kommer i vinter välja bort vissa världscuptävlingar och ha fullt fokus på VM.
Trots en stor chans till totalseger.
Skidor • Publicerad 2 augusti 2022
Frida Karlsson säger tydligt att vinterns världscup bara blir ett led i förberedelserna mot VM. Hon kommer att välja bort världscuptävlingar.
Frida Karlsson säger tydligt att vinterns världscup bara blir ett led i förberedelserna mot VM. Hon kommer att välja bort världscuptävlingar.Foto: Erik Mårtensson/TT
Frida Karlsson (till höger) och Maja Dahlqvist under ett träningspass i Sollefteå förra veckan.
Frida Karlsson (till höger) och Maja Dahlqvist under ett träningspass i Sollefteå förra veckan.Foto: Erik Mårtensson/TT

I vinter har Frida Karlsson extra stor chans att vinna världscupen sammanlagt eftersom norska dominanten Therese Johaug har slutat.

Men Karlsson kommer att avstå från flera tävlingshelger i världscupen för att få bästa möjliga förberedelser inför VM i Planica. Detta trots att nya poängregler innebär att det är extra viktigt att åka många tävlingar för att kunna vinna världscupen sammanlagt. De 50 bästa får poäng, tidigare var det 30.

Inte koll

Annons

– Ärligt talat har jag inte jättebra koll på de nya reglerna för det är inte mitt mål i vinter. Jag kommer att välja bort tävlingar. Hade världscupen varit viktig hade jag inte valt bort dem. Jag kommer att se tävlingarna (i världscupen) som ett steg mot VM, säger Karlsson och fortsätter:

– Nästa år det mästerskapsfritt. Då får det bli fullt fokus på världscupen. Men i år det VM som pirrar mer i magen. Jag gillar att ha ett sådant mål.

Hon vill åka alla VM-lopp utom sprint.

Frida Karlsson berättar att hon inte har gjort tävlingsplaneringen, men signalerar redan nu att mycket talar för att hon kommer att åka Tour de Ski vid årsskiftet.

– Jag är ändå ganska sugen på det. Tror att den ligger ganska bra i tiden. Man får en träningsperiod efter det, säger hon.

Trivs att bestämma

Frida Karlsson har brutit sig ur landslaget tillsammans med kompisen och sprintstjärnan Maja Dahlqvist. Tillsammans gör de egen satsning under försäsongen.

Det märks att Karlsson trivs med att ha hundraprocentig kontroll över sitt skidliv. Från nu till VM-tävlingarna i februari.

TT: Mår du bättre nu när du kan bestämma upplägget helt och får vara dig själv utanför landslaget?

– Jag har alltid varit mig själv. Man varit lite begränsad på vissa läger. Förut har det varit läger en vecka i månaden. Man ska dit (på landslagslägret) och sedan komma hem och maxa de tre övriga veckorna i månaden. Det är där jag vet att man har mest utveckling. Nu har jag tid och rum att göra andra saker, säger Frida Karlsson, som i sommar bott mest hos föräldrarna i Sollefteå.

– Jag trivs här och lägenheten kan vara instängd som sommaren. Men snart åker jag tillbaka, säger Karlsson.

"Inte asviktigt"

Annons

TT: Hur fungerar det att själv vara ansvarig för planeringen?

– Per (Nilsson, tränaren) tycker vi är hej och hå och går på uppstuds. Det ska också vara kul. Jag tror träningen ger mer då. Det är inte asviktigt om man gör exakt det där eller exakt det där och är inrutad.

Fakta: Världscupens nya poängberäkning

Den nya poängfördelningen i längdvärldscupen ser ut såhär:

De 50 bästa får poäng.

Ettan får 100 poäng och sedan 95, 90, 85, 80 och så vidare.

Den tidigare poängfördelningen var:

De 30 bästa fick poäng

Ettan fick 100 poäng och sedan 80, 60, 50, 45 och så vidare.

Syftet till förändringen är att stimulera åkare att välja att åka fler lopp.

Fakta: Världscupens nya poängberäkning

+ 18-20 november: Sverigepremiär i Bruksvallarna.

+ 25-27 november: världscuppremiär i Ruka, Finland.

+ 31 december – 8 januari: Tour de Ski, Schweiz, Tyskland, Italien.

+ 21 februari - 5 mars: VM i Planica, Slovenien.

+ 17-19 mars: Världscupen i Falun, Sverige.

+ 24-26 mars: Världscupavslutning i Lahtis, Finland,

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons