Annons

"Mondo" fick nöja sig med oavgjort i bakgården

Armand Duplantis gjorde sig redo för förlängning.
Men franske konkurrenten Renaud Lavillenie ville inte fortsätta – och det virtuella stavhoppsmötet slutade därmed oavgjort.
"Jag hade verkligen saknat att tävla", säger "Mondo".
Friidrott • Publicerad 3 maj 2020
Sveriges Armand Duplantis och Frankrikes Renaud Lavillenie, här i VM i Qatar förra hösten, klarade lika många försök i söndagens virtuella tävling. Arkivbild.
Sveriges Armand Duplantis och Frankrikes Renaud Lavillenie, här i VM i Qatar förra hösten, klarade lika många försök i söndagens virtuella tävling. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

36–36–26.

Det blev slutställningen när världens tre främsta stavhoppare, mitt i rådande coronapandemi, gjorde upp i ett minst sagt udda tävlingskoncept.

Annons

Svensk-amerikanske världsrekordhållaren Armand Duplantis, 20, fick dela segern med franske Renaud Lavillenie i söndagens virtuella stavhoppstävling. Trea – och därmed sist – blev 27-årige amerikanen Sam Kendricks som mäktade med att klara höjden 26 gånger.

"Det var verkligen kul att tävla mot de killarna. Jag hade verkligen saknat att tävla. Jag trodde inte att det skulle sluta oavgjort, men sån är idrotten", säger Duplantis i ett pressmeddelande.

"Mondo" såg ut att gå mot ensam seger i det udda upplägget, som gick ut på att klara höjden fem meter så många gånger som möjligt på en halvtimme – från respektive hoppares egen trädgård.

Duplantis var länge i ledning, men efter runt 30 klarade försök kom Lavillenie i kapp – och tävlingen slutade oavgjord.

Det internationella friidrottsförbundet World Athletics, som sände live från sin Youtube-kanal, lät först meddela att en förlängning med ytterligare tre minuters hoppande skulle avgöra tävlingen. Detta var dock en slutkörd Lavillenie inte speciellt sugen.

– Jag är färdig, jag vill inte ta några risker, sade 33-åringen på videolänk från sin trädgård i franska Clermont-Ferrand.

Duplantis hoppade i sitt föräldrahem i Lafayette, Louisiana – där han började träna stavhopp redan som fyraåring – medan Kendricks hoppade hemma i Oxford, Mississippi.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons