Annons

Öberg om Nilssons medienobb: "Nog fullt upp"

I dag gör Stina Nilsson internationell tävlingsdebut i skidskytte.
Då har hon valt att nobba media.
Skidskytte • Publicerad 14 januari 2021
Hanna Öberg. Arkivbild.
Hanna Öberg. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stina Nilsson gör internationell tävlingsdebut i skidskytte. Arkivbild.
Stina Nilsson gör internationell tävlingsdebut i skidskytte. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Efter det överraskande bytet från längdskidor till skidskytte har coronapandemin skjutit upp den internationella debuten för Stina Nilsson. 27-åringen har endast tävlat på svensk mark – med blandade resultat.

Nu befinner hon sig i tyska Arber för att äntligen få debutera i IBU-cupen, nivån under världscupen.

Annons

Nilsson tävlar i sprint med start i dag klockan 10.30. Men i veckans tävlingar är både publik och media portade, och Nilsson har själv valt att nobba alla förhandsintervjuer för att fokusera på sitt.

Har förståelse

Landslagskollegan Hanna Öberg har inte pratat med Nilsson själv, men förstår hennes val.

– Jag förstår om hon vill ha fokus på sina saker. Det är ganska mycket nytt för henne med att tävla internationellt och det blir andra förberedelser jämfört med att köra mindre tävlingar i Sverige. Så hon har nog fullt upp med att fokusera på det hon ska göra, säger Öberg.

I en intervju med TT berättade SVT:s skidskytteexpert Björn Ferry att Stina Nilsson inte har varit tillräckligt snabb i spåren. Hanna Öberg menar att det är jämnt när det kommer till åkningen bland landslagskollegorna.

– Hon är absolut med och bidrar på ett bra sätt i gänget, men vi är ju många starka tjejer och jag tycker väl att det är väldigt jämnt, säger Öberg.

"Väldigt starka"

Öberg befinner sig i en annan del av Tyskland, närmare bestämt Oberhof där hon ska tävla i världscupen. Hon säger att hon kommer att följa landslagskollegorna i IBU-cupen – Stina Nilsson inkluderad – men kommer främst att fokusera på sitt.

Hon känner sig i bra form och har en andraplats i både sprint och singelmixedstafett från Oberhof förra helgen. Förstaplatserna i världscupen har dock främst norskorna lagt beslag på. Marte Olsbu Røiseland och Tiril Eckhoff har båda imponerat och ligger etta och tvåa i den totala världscupen.

– Det är klart att de är väldigt starka och håller en väldigt hög nivå så det är ingen skräll direkt att de har vunnit mycket. Sedan är det klart att vi absolut vill ge dem en match, säger Hanna Öberg.

TT: Nu har ju du vunnit den här säsongen och är ofta i toppen, men känner du att du har saknat något mot norskorna?

– Nu senast har de haft lite bättre fart i spåret än vad jag har haft. Vi får se hur formen utvecklar sig fram till VM. Jag tänker absolut att jag har mer att plocka fram till VM, säger hon.

Annons

Damernas sprinttävling i Oberhof startar klockan14.30.

Fakta: Stina Nilsson – från längd till skidskytte

2020

22 mars: Stina Nilsson, OS- och VM-guldmedaljör i längdåkning, släpper chocknyheten att hon byter sport till skidskytte.

7 april: Nilsson får en av två utvecklingsplatser i skidskyttelandslagets A-trupp – trots att hon aldrig tävlat i sin nya sport. Sveriges olympiska kommitté är med och finansierar satsningen som är mot OS i Peking 2022.

20 augusti: Skidskytteförbundet berättar i ett pressmeddelande att Nilsson skadat armbågen i en krasch på träning och inte kan träna normalt på sex veckor.

11 september: Coronapandemin stoppar den tänkta internationella debuten i IBU-cupen. De planerade tävlingarna i november och december har ställts in.

14 november: Debuterar som skidskytt. Nilsson går i mål i sprinten i Idre som elva efter två bom i liggande och en i stående.

15 november: Nilsson har en tung dag på skjutvallen – tio bom – och slutar 27:a i kortdistansen i Idre.

20 december: Fyra bom, två i liggande och två i stående, resulterar i en 13:e-plats i Östersunds observationstävling.

21 december: Nilsson imponerar med fint skytte och kommer trea i Östersund. Resultatet ger henne en plats i säsongspremiären i IBU-cupen, nivån under världscupen.

2021

14 januari: IBU-cupen i tyska Arber inleds med sprinttävlingar. Det blir Stina Nilsson första internationella tävling som skidskytt. "Det är en jättestor utmaning, men det är också nästa steg som jag känner att jag vill ta", säger hon till SVT.

Fakta: Stina Nilsson – från längd till skidskytte

Programmet:

Torsdag 14 januari: Sprint, damer och herrar (10.30/14.00).

Lördag 16 januari: Sprint, damer och herrar (10.30/14.00).

Söndag 17 januari: Stafetter, damer 4x6 km och herrar 4x7,5 km (11.00/14.00).

Sveriges trupp, damer: Elisabeth Högberg, Östersund, Emma Nilsson, SK Bore, Tilda Johansson, Anundsjö, Stina Nilsson, Lima, Sara Andersson, Mora, Ingela Andersson, K 4 Idrottsförening, Ella Halvarsson, Östersund.

Herrar: Malte Stefansson, Oxberg, Gabriel Stegmayr, Dala-Järna, Torstein Stenersen, Östersund, Erik Larsson, Mora, Oscar Andersson, Älvdalen.

Kommande tävlingar: Osrblie (Slovakien) 13–21/2, Ridnaun-Val Ridanna (Italien) 10–14/3.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons