Annons

Obetalda simmare diskuterar ISL-bojkott

Den penningstinna ISL-serien hotas av bojkott då simmare ännu inte fått fjolårets prispengar utbetalda, enligt australiska uppgifter.
Svenska stjärnan Sarah Sjöströms agent Daniel Wessfeldt säger:
Simning • Publicerad 25 oktober 2021
Sarah Sjöström. Arkivbild.
Sarah Sjöström. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är den australiska tidningen Sydney Morning Herald som uppger att det finns simmare som nu diskuterar en bojkott av slutspelet som startar den 11 november i nederländska Eindhoven.

Enligt tidningen har alla simmare ännu inte fått ut sina prispengar från 2020 års säsong.

Annons

– Där tror jag att Sarah har fått allt. Däremot är det lite från i år som hon ännu inte har fått, det har hängt efter lite. Men även från Fina (Internationella simförbundet) brukar det ta tid innan prispengarna delas ut, så än så länge finns ingen anledning till oro, säger Sjöströms agent Daniel Wessfeldt till TT.

"Problematiskt år"

Sjöström är en ISL:s stora affischnamn och en av ambassadörerna för den penningstinna touren.

I fjol drog hon in motsvarande 1,5 miljoner kronor i prispengar och hittills i år drygt en halv miljon.

Enligt Sydney Morning Herald finns en oro hos en del simmare för årets utbetalningar av prispengar.

– Det har varit ett problematiskt år för alla med pandemin, så det har varit tufft även för ISL med likviditet. Men Sarah är inte orolig för att hon inte skulle få sin betalning. Jag tror man får ha lite tålamod, säger Wessfeldt.

Fem svenskar

ISL, International Swimming League, startades 2019 av den ukrainske miljardären och simsupportern Konstantin Grigorisjin.

Serien, som är en lagtävling med tio lag, revolutionerade simvärlden med stora prissummor där fler simmare än de största stjärnorna kunde göra sig pengar.

Men redan efter det första året kom uppgifter om att alla intressenter inte fått betalt av ISL. Nu ska det även ha drabbat simmare.

Enligt Sydney Morning Herald diskuteras det nu bland simmare att bojkotta slutspelet, dit åtta av tio lag gått, om inte 2020 års skulder regleras före starten den 11 november.

Förutom Sjöström har fyra ytterligare svenskar simmat i ISL den här säsongen, Louise Hansson, Michelle Coleman, Sara Junevik och Erik Persson.

Sjöström ska innan ISL-slutspelet startar simma kortbane-EM i ryska Kazan som avgörs den 2-7 november.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons