Annons

Ohlsson: "Rättvist. Nu håller vi midsommar."

YA:s sportchef Jan Ohlsson skriver om prestigederbyt i damettan.
Publicerad 22 juni 2017

Hammenhögs IF kan vara stolt över sin historia. Man är den klubb i sydöstra Skåne som satsat först, mest och bäst på fotboll för damer. I klubben finns en stark tradition att ge damerna minst lika goda förutsättningar som herrarna och genom åren är det just damlaget som har gett klubben flest pokaler och störst rubriker.

Utmanarna i sydöstra Skåne har varierat över tid. När damfotbollen på allvar slog igenom i Sverige, på 1970 och 1980-talet, stod kampen mellan Hammenhög och SoGK Charlo, som också var tidigt ute med damfotboll. Senare gjorde Sjöbo IF en satsning på sina tjejer och hade en storhetstid med självaste Lina Nilsson i spetsen. Ett tag var Sjöbo IF var på väg mot de riktigt höga höjderna i svensk damfotboll.

Annons

Nu är det Skurups AIF som sätter press på Hammenhögs IF. Även om det geografiska avståndet inte gör att klubbarna nödvändigtvis behöver kriga om samma spelare, så har det ändå blivit så. I Hammenhög finns Skurupsspelare och i Skurup spelar exempelvis stortalangen Tilde Olsson, som tillhörde Österlen förra säsongen.

Prestigen mellan lagen är stor. Det märktes länge i torsdagens derby. I den första halvleken handlade det mycket om riskminimering och ytterst lite om spel i de båda straffområdena. Halvleken var en uppvisning i försvarsspel, där Frida Kristiansson i Skurup och Angelica ”Bus” Fridh i Hammenhög styrde sin försvarslinje med stor skicklighet.

Efter paus öppnades spelet upp. Frida Bergqvists 1–0-mål såg länge ut att bli ett grönt segermål men med en kvart kvar utjämnade Azra Tokovic för Hammenhög.

1–1. Ett resultat som både Skurup och Hammenhög kunde acceptera. Och jag är säker på att båda lagen spelar kvar i division 1 nästa säsong.

Därmed kan vi hålla midsommar.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons