Annons

Oklart om Wollsjö straffas: ”Det blir fler incidenter på hösten”

Wollsjö AIF:s spelare lämnade planen mitt under matchen mot Vilan för att de kände sig rädda och hotade. Gjorde de rätt – eller kommer laget att straffas?
Förbundet kommer att titta närmare på ärendet.
– Rent generellt blir det fler sådana här incidenter under höstsäsongen, när alla poäng är extra viktiga, säger Jörgen Berggren, domaransvarig på Skåneboll.
Fotboll • Publicerad 16 september 2019

Det var i fredagens division 7-match mellan Vilan och Wollsjö som skandalscenerna inträffade. Både slag och sparkar delades ut och i samband med tumultet valde flera spelare i Wollsjö att lämna planen – av säkerhetsskäl.

Eftersom domaren ansåg att alltför få spelare fanns på planen blåste han av matchen, med ungefär en halvtimme kvar av den ordinarie speltiden. Hemmalaget Vilan ledde då med 5-1.

Annons

YA-sporten har varit i kontakt med Jörgen Berggren, som är domarbas på Skåneboll. Han bekräftar att domaren har skrivit en rapport, som Skåneboll har tagit del av.

– Nu skapas det ett ärende. Sedan kommer tävlingskommittén att ta in kompletterande uppgifter, det vill säga prata med både hemmalag och bortalag. Jag vill inte föregripa den utredningen eller föra vidare vad domaren har rapporterat.

Wollsjö AIF lämnade planen – kan man göra det ”ostraffat”?

– Om ett lag lämnar planen och inte kommer tillbaka är det att likna vid walk over. Sedan får man alltid lyssna in orsakerna. Om de har känt sig hotade är det en diskussion vi måste ta.

– Om ett lag har färre än sju spelare på planen finns det en regel som säger att domaren ska bryta matchen. Det skedde ju när Janstorp mötte Näsby för någon vecka sedan.

Vilka tänkbara följder finns? Ska matchen färdigspelas eller vad blir resultatet?

– Det beror på vad vi kommer fram till. Vid en ”vanlig” walk over-match tillskrivs det lag som kom till spel som vinnare med resultatet 3-0. Men här stod det ju 5-1 till Vilan och i så fall skulle det bli slutresultatet. Det lag som lämnar walk over ska ju inte tjäna på det. Om utredningen visar att båda lagen bär lika stor skuld till att matchen inte blev färdigspelad skulle man kunna tänka sig att resultatet blir 3-3 eller 0-0, säger Berggren.

När kommer ”dom” att falla?

– Normalt tar ett sådant här ärende 14 dagar. Sedan kan det ta längre tid eller gå fortare.

De skånska domarbasen är luttrad och vet att de sista omgångarna oftare ger fler ärenden som behöver utredas.

– Det blir så när alla lag behöver vinna. Och framförallt måndagar, efter helgens omgång, är en hektisk dag för oss. Vi kommer att titta på den här matchen så fort som möjligt, för när så lite återstår av seriespelet gäller det att agera snabbt, säger Berggren.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons