Onödig förlust för YIF

Trots femmålsledning och ett kraftigt spelövertag lyckades YIF inte ta sin tredje raka seger.I stället kunde IFK Malmö och vinna med uddamålet sen YIF bränt en straff när det återstod mindre än en halv minut.
Sport • Publicerad 15 januari 2006
Mads Isbrand går till väders och gör ett av sina sex mål i den andra halvleken. Mads – som inte sköt ett skott i den första halvleken – blev tungan på vågen i den andra då YIF:arna hade oerhörda problem att få stopp på honom. Här är det Martin Ljungqvist och Linus Nilsson som med förenade krafter försöker täcka Mads.Bild: Bass NilssonFoto:

Efter att med eftertryck dominerat stora delar av matchen (efter tio minuters spel i den andra ledde YIF exempelvis med 17– 12!) lyckades IFK Malmö således vända på steken och snuva gästerna på konfekten.

Med ett effektivt – näst intill man-man-försvar – lyckades IFK Malmö få stopp på YIF:s anfallsspel och under en tio minuter lång måltorka för gästerna gick Malmö från 17– 20 till ledning 22– 20 då det återstod mindre än fyra minuter.

Slutfasen blev dramatisk värre där då YIF fick ett gyllene läge att pricka in en kvittering när det återstod mindre än en halv minut men Thomas Drivstedt räddade Krzysztof Fatalskis straff.

Efter förlusten var YIF-tränaren Robert Hedin oerhört bitter på domarinsatsen (Christian Sandblom och Mattias Jansson, Göteborg)

– De var skandalöst dåliga, grymtade en minst sagt irriterade Robert Hedin som var upprörd dels över IFK Malmös sista straffmål, 23– 22 (”var aldrig straff”) och att YIF i den andra halvleken fick en rad domslut mot sig i anfallsspelet.

– Det går ju inte att spela handboll när man får alla domsluten mot sig. Vi blev avblåsta för den ena ”stürmern” efter den andra, suckade Robban som i det påståendet också gav en förklaring den lång måltorkan.

– – Får vi inte spela – ja då är det svårt att göra mål, konstaterade Robban lakoniskt.

Och visst hade YIF oflyt med ett par domslut. Vi tänker bland annat på en situation när Oscar Carlén mycket tveksam blev avblåst för stürmer varefter Malmö i stället tilläts kontra med straff och YIF-utvisning som följd!

YIF-tränaren var dock inte sen att ge IFK Malmö kredit för sitt fina försvarsspel.

– De spelade bra i försvaret hela matchen. I slutet var det nästan ett offensivt man-man-förvar. Då blir det blir mycket ”gröthandboll” och man måste ha mycket mer rörelse än vad vi hade för att lyckas.

Samtidigt som IFK Malmö höll tätt bakåt lyckades man plötsligt i sitt distansskyttet.

Medan Malmö i den första halvleken nästan gjorde alla sina mål från kanterna – där Ystadskillarna Johan Andersson och William Magnusson var duktiga – kom nu målen i den andra halvleken från niometerslinjen.

Och det var princip en och samma kille som svarade för fullträffarna – vänsternian Mads Isbrand.

– Att vi inte lyckades få tag på deras skyttar var väl en av anledningarna till att Malmö kunde vända, menade Robert Hedin.

I YIF gjorde Oscar Carlén en helt fantastisk match båda bakåt och framåt. Med vilja, kraft och en stor portion kunnande stänkte han in åtta mål och var Ystads IF:s klart bästa spelare.

Ett stort plus i kanten ger vi även försvarsresen Linus Nilsson.

– Tyvärr kunde jag inte använda honom i anfallet – knäna satte stopp. Det blev för mycket för honom i förra matchen. I annat fall hade jag kastat in honom framåt också i den andra, menad Robert Hedin.

Plus också till Krzysztof Fatalski för hans briljanta matchinledning, Henrik Larsson i målet som växte under matchens gång och Konrad Rasmussen. Anders Jacobson ska också ha ett plus för ett piggt inhopp även om han missade lite på slutet.