Annons

OS-fäktare favorit i Ystad

Årets upplaga av Ystad International som avgörs i helgen gästas av en rad mästerskapsfäktare. Totalt deltar 160 fäktare från 14 länder och bland favoriterna märks Bartosz Piasecki från Norge som senare i sommar åker till OS i London.
Sport • Publicerad 8 juni 2012
Bartosz Piasecki från Norge ska till OS i somamr. Men först ställer han upp i Ystad International.
Bartosz Piasecki från Norge ska till OS i somamr. Men först ställer han upp i Ystad International.Foto: 
Tre av de fyra unga fäktarna i arrangörsklubben Ystads FK som ställer upp i helgens stortävling, från vänster Magnus Nord, Tim Nilsson och Christopher Tvede-Möller. Carl Henrik Dahmén saknas på bilden.
Tre av de fyra unga fäktarna i arrangörsklubben Ystads FK som ställer upp i helgens stortävling, från vänster Magnus Nord, Tim Nilsson och Christopher Tvede-Möller. Carl Henrik Dahmén saknas på bilden.Foto: 

– Det är roligt att en fäktare som ska till OS också ställer upp i vår tävling, säger tävlingsledaren Hans Wahl.

Men Piasecki – som för övrigt vann tävlingen 2009 – är långt i från den ende kapable fäktaren från Norge. Ytterligare ett par norrmän räknas in bland favoriterna.

Annons

24-årige Fredrik Backer vann exempelvis U23-EM 2008 och tog brons på JVM såväl 2005 som 2007 och vill säkert också blanda sig i leken liksom landsmannen Sturla Torkildsen som deltog i OS 2008 i Peking. Också Sturla har vunnit i Ystad men det är så pass länge sen som 2003.

Av toppfäktarna från utlandet bör vi också nämnas letten Mihails Jefremenko som har en bronspeng från JVM hemma i byrålådan och unge Frederik von der Osten (18 år) från Danmark som vann juniorvärldscupen denna säsong. Frederik vann också JEM 2012.

Svenskarna då?

Jo, det finns en del som kan blanda sig i toppstriden och av de svenska utmanarna plockar Hans Wahl fram trion Magnus Nerell (som är regerande mästare), Jan Tivenius som vann 2010, och Philip von Platen som är regerande svensk mästare.

När det gäller damklassen får de svenska landslagstjejerna Nina Westman och Sanne Gars räknas som favoriter.

– Vi har två landslagstjejer på plats, de två andra som ska fäkta i EM nästa helg är i Kina den här helgen för world cup, säger Hans Wahl.

Nina Westman ingick i laget som tog JEM-guld 2006 och 2007 och blev också svensk mästarinna 2006. Två gånger om har hon kommit på pallen i Ystad.

Sanne Gars å sin sida vann JEM 2007 och blev svensk mästarinna 2011 och 2012. För några år sedan gick hon till final i Ystad.

Caroline Piasecka, Norge och Karin Louise Hooge från Danmark är de utländska utmanarna.

Ystad ställer upp med fyra yngre fäktare, Magnus Nord, Tim Nilsson, Christopher Tvede-Möller och Carl Henrik Dahmén.

Annons

Någon sabelklass, där Ystad har duktiga fäktare, finns inte i årets tävling.

– Nej, intresset i fjor var för litet. Tyvärr är det få som fäktar sabel och de som gör det är från Stockholm, avslutar Hans Wahl.

Tilläggas kan att tävlingen omfattar såväl individuella klasser som en lagtävling. Tävlingen räknas samtidigt som nordiskt mästerskap för seniorer och veteraner.

tävlingarna börjar klockan 9 på lördag och 8.45 på söndag. De individuella finalerna avgörs söndag klockan 15.

Ann-Louise Olander
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons