Annons

Oskarshamn tvingade fram avgörande match

Fjolårets SM-finalist Luleå såg ut att vara på väg mot kvartsfinal i hockeyslutspelet. Då vände och vann Oskarshamn med 4–3, efter förlängning.
– Bara att få i sig lite käk, gå hem och lägga sig, säger segerskytten Lukas Pilö och tänker på tisdagskvällens avgörande fajt lagen emellan.
Ishockey • Publicerad 13 mars 2023
Oskarshamn Lukas Pilö avgjorde måstematchen mot Luleå, och tvingade fram en tredje och direkt avgörande match om en plats i SM-kvartsfinalerna. Arkivbild.
Oskarshamn Lukas Pilö avgjorde måstematchen mot Luleå, och tvingade fram en tredje och direkt avgörande match om en plats i SM-kvartsfinalerna. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

I den första åttondelsfinalen i bäst av tre vände och vann norrbottningarna på hemmais. Match två, i Småland, fortsatte i samma händelserika och dramatiska stil. Ett powerplaymål av Myles Powell, som satte Oskarshamn i tidig ledning, följdes upp av en snabb kvittering med Jonathan Andersson som siste Luleåspelare på pucken.

Efter det tog Luleå kommando över skeendena på isen. Julius Honkas 2–1-mål avslutade ett briljant anfall, där gästerna lirade bort Oskarshamns spelare efter noter.

Annons

Andra perioden hann inte mer än starta innan Oskarshamns Patrik Karlkvist gjorde lagets andra mål i spel fem mot fyra. Henrik Stridh, assisterande tränare i Luleå, konstaterar att hans lag tilldömdes sex utvisningar i jämförelse med en enda för Oskarshamn.

– Det är vad det är, säger Stridh, aningen kryptiskt.

Vändning eller sommarlov

Innan kvällens andra paussignal ljöd hann Tomi Sallinen med att sätta Luleå i en ny ledning. Efter det tickade klockan allt snabbare för Oskarshamns vidkommande. Vända och vinna alternativt gå på tidigt sommarlov var de två alternativ som stod till buds. Drygt halvvägs in i den tredje perioden gjorde Ahti Oksanen målet som tvingade fram förlängning.

– En jämn hockeymatch, säger Henrik Stridh.

I förlängningen såg Luleå länge ut att vara det starkare laget.

– Luleå hockey för hela slanten, men det går ut på att göra mål, analyserar Stridh.

I stället klev Lukas Pilö fram som aftonens stora hjälte i Oskarshamn.

– Jag såg en lucka, fick en bra pass och sköt direkt, säger backen om sitt avgörande 4–3-mål.

– Moralen är grym, vi håller ihop och kämpar tillsammans, säger Oskarshamns tränare Martin Filander.

”Kul med hockey”

Redan under tisdagskvällen gör de båda lagen upp om den kvartsfinalplats som står på spel.

Annons

– Vi ska stanna kvar i Oskarshamn, då kan vi lika gärna spela match, skojar Henrik Stridh.

– Det är kul med hockey, avgörande matcher är härligt, tillägger Luleås assisterande tränare.

Även Lukas Pilö ser fram emot tisdagskvällens match, som även den spelas på Oskarshamns hemmais.

– Det var magisk stämning här i dag och det kommer att vara ännu bättre i morgon, säger Pilö.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons