Annons

Österlen, IFK och YIF bjuder på en festmåltid

Det är bredden snarare än eliten som präglar idrotten i Ystad-Österlenregionen. Föreningslivet är levande och engagemanget stort.
Sport • Publicerad 6 november 2009
Jan Ohlsson.
Jan Ohlsson.Foto: 

Visst, det finns klubbar som går på knäna och som febrilt letar såväl eldsjälar som pengar. Andra klubbar, framförallt inom fotbollen, ser den nedåtgående trenden i rekryteringar av barn och ungdomar som det största hotet. Det är ett tidens tecken, som man upplever på alla håll i Sverige.

Men på det hela taget är klubbtätheten stor och idrottskulturen god i sydöst. Det finns hopp. Skulle ni tvivla – bläddra igenom YA-sportens lagbildsbilaga. Den kommer på tisdag och luktar framtid lång väg.

Annons

Även ombefolkningsunderlag och samhällsstruktur inte gör sydöstra Skåne till något näste för elitidrott direkt, finns det ändå något för finsmakarna.

Eller vad sägs om lördagens trerättersmeny som serveras på olika håll med några timmars mellanrum:

Till frukost:Elitpingis mellan Österlens BTK och Warta BTK.Till lunch:Allsvensk handboll mellan IFK Ystad och Warta HP.Till kvällsmat:Elithandboll mellan Ystads IF och HK Drott.

Visst vattnas det i munnen? Bättre än värsta gåsamiddagen, enligt mina smaklökar.

Fråganär vad vi kan förvänta oss av dagen? Får vi gå till sömns mätta och belåtna eller blir det en måltid med bitter eftersmak?

Frågar ni mig kommer det att bli en lyckad anrättning som kryddas av flera poäng. Jag kan till och med tänka mig att

Ystad-Österlenregionen piskar västkusten med 3–0 i matcher.

Österlens BTK-Warta BTK

Den mest osäkra matchen. 3–2 eller 2–3 slutar nästan alla elitmatcher i pingis nu för tiden, förmodligen även dagens tv-kamp. Båda lagen har en kinesisk förstaman vid namn Hong och mötet mellan "Hongarna" kan mycket väl bli matchavgörande.

För övrigt skulle jag gärna vilja se ansiktsuttrycket på den stackars killen eller tjejen på webbredaktionen när jag hör av mig med en resultatlämning vid lunchtid. Så här kommer jag att säga:

Annons

"Ring-ring.

Ping-Pong.

Hong-Hong."

* * *

IFK Ystad-HP Warta

Grannar i allsvenskans övre tabellskikt. Unga och hungriga IFK Ystad hade tabellettan Aranäs på gaffeln i tisdags, men lyckades aldrig svälja sitt byte. Nu är revanschlustan stor och även om Warta är ett kompetent lag – varning utfärdas för målmaskinen Sebastian Björk – tror jag på en röd seger i Österporthallen.

* * *

Ystads IF-HK Drott

Efter Redbergslid är Drott det lag som överraskat mest i årets elitserie. Sivertssoneffekten har varit underskattad. Jag tror att det är inledningen på en ny storhetstid som vi nu ser i Drott. Inte vill hallänningarna fylla sin nya och fashionabla arena med skräphandboll. Likväl har jag svårt att se hur Halmstadsgänget ska kunna rubba Ystads IF i Österporthallen. Tidigare i veckan kom signaler om att en släng av influensan hade drabbat YIF-truppen, men det är bara fingerskadade Pierre Hammarstrand som saknas truppen. Därmed kommer besökarna i Österporthallen inte närmare svininfluensan än Philip Nilssons knorrar. Tack och lov.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons