Annons

Carlson: Klubbar kan själva besluta om vaccinpass

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu ovaccinerade att inte gå på stora evenemang – och öppnar för att idrottsarrangörer själva beslutar om vaccinpass.
Idrott • Publicerad 16 september 2021
Åskådare under det allsvenska derbyt mellan Djurgården och Hammarby nyligen. Arkivbild.
Åskådare under det allsvenska derbyt mellan Djurgården och Hammarby nyligen. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Från den 29 september slopas publiktaket i Sverige och idrottsarenorna kan fyllas med åskådare igen.

Men det är inte fritt fram för alla att se sitt favoritlag. Folkhälsomyndigheten uppmanar ovaccinerade att inte besöka stora evenemang.

Stopp för ovaccinerade

Annons

– I praktiken innebär detta att ovaccinerade inte bör gå på större evenemang som teater, konserter och idrottsevenemang, säger Carlson.

– Det finns en koppling till att begränsningarna nu hävs och att det finns ovaccinerade. Vår uppfattning är att man inte ska gå dit.

Om det uppstår coronasmitta bland ovaccinerade som varit på ett idrottsevenemang kan det införas vaccinpass, säger Carlson. Ett förslag på vaccinpass är ute på remiss.

"Juridisk fråga"

Carlson säger att han inte tror att det i så fall införs vid alla evenemang. Men han vill hellre ha vaccinpass i stället för nya begränsningar.

– När så många är vaccinerade känns det inte rätt att ha deltagarbegränsningar, säger han till TT.

Carlson ser heller inga hinder för att idrottsarrangörer själva beslutar om vaccinpass.

– I grunden är det en juridisk fråga men principiellt har jag inget emot det. Det föreligger nog inga direkta hinder för att införa det, det finns ju redan idag begränsningar när det gäller ålder eller alkohol på vissa evenemang, säger Carlson till TT.

– Det är en ganska stor apparat men vill man ha det som trygghet för dem som kommer dit, så varför inte.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons