Annons

Oväntade svenska hjälten: "Otroligt skönt"

När Sverige behövde mål i måstematchen mot Portugal i fotbolls-EM klev innermittfältaren Filippa Angeldahl fram två gånger om.
Fotboll • Publicerad 17 juli 2022
Filippa Angeldahl frälste Sverige med två mål mot Portugal.
Filippa Angeldahl frälste Sverige med två mål mot Portugal.Foto: Adam Ihse / TT

Med sina två mål gav Angeldahl svenskorna det mod och andrum som behövdes för att både vifta bort Portugal och säkra gruppsegern framför Nederländerna. Sverige kunde till sist vinna med klara 5–0 och därmed säkra avancemang och gruppseger.

– Det är klart att det är otroligt skönt och roligt med mina två första mästerskapsmål. Skönt att säkra gruppsegern, det är det vi strävat efter och krigat för, säger Angeldahl efter matchen.

Annons

Manchester City-mittfältaren är långt ifrån någon självskriven matchhjälte. Hösten 2020 var hon petad från landslaget innan det vände med två mål – känner vi igen mönstret? – mot Slovakien i EM-kvalet.

"Visar styrka"

Därefter har 24-åringen varit given i den svenska startelvan och hennes två mål i dag gav Sverige de bästa förutsättningarna.

– Jag var taggad och förväntansfull. Alla har velat spela den här matchen. Att vi går ut och gör den på ett så bra sätt visar styrka. I dag kom "flowet" och då flyter det på ganska bra, säger Angeldahl.

I kväll såg hon med sina dubbla mål till att Sverige spelar kvartsfinal i EM och dessutom vinner gruppen.

Fyra mål på fasta situationer

– Klart att det är bra för självförtroendet att göra mål. Har inte fått några skottlägen tidigare, nu får jag två och då är det extra skönt att de sitter också, säger Angeldahl.

Båda målen kom till på fasta situationer, likt sammanlagt fyra av fem svenska mål. En styrka, menar Angeldahl.

– Vi är generellt väldigt bra på fasta situationer och är farliga där. Tyvärr har vi inte varit lika vassa nu men i dag visar vi att det är en styrka vi har i det här laget. Vi hade studerat Portugal och mitt ena mål var en intränad variant.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons