Annons

Pendlar till Stockholm

Claes Andersson lever ett dubbelliv. På vardagarna är han idrottslärare på Färsingaskolan i Sjöbo. Helgerna tillbringar han i Eriksdalsbadet i Stockholm.
Sport • Publicerad 26 november 2008
Claes Andersson, tränare i Sjöbo simsällskap som coachar och matchar simmarna på SM, reste på onsdagen till Stockholm och Eriksdalsbadet för tredje veckan i rad. Den här gången står senior-SM på programmet. bild: Martin birgersson
Claes Andersson, tränare i Sjöbo simsällskap som coachar och matchar simmarna på SM, reste på onsdagen till Stockholm och Eriksdalsbadet för tredje veckan i rad. Den här gången står senior-SM på programmet. bild: Martin birgerssonFoto: 

Under onsdagen tog Claes Andersson förmiddagsflyget från Sturup till Stockholm.

Då hade han varit hemma i knappt tre dagar efter sin senaste "simtur".

Annons

Tävlingsprogrammet i november har fått honom att bli en Stockholmspendlare. Se bara:

14-16 november: World Cup i Eriksdalsbadet.

20-23 november:Sum Sim riksfinal i Eriksdalsbadet.

27-30 november: Senior-SM i Eriksdalsbadet.

- Jag skulle nästan kunna haft klippkort, säger Claes och skrattar när YA-sporten når honom på Sturups flygplats på onsdagsförmiddagen.

Han flög även till World Cup-tävlingen, medan det blev tåg till Sum Sim förra helgen. I går var han tillbaka i flygplansstolen.

- Det går naturligtvis fortare att flyga, men samtidigt kan jag jobba en del på tåget. Jag försöker jobba så mycket det går under resorna, för man kommer lite bak när det gäller skolarbetet, säger Claes, som sedan många år tillbaka är idrottslärare på Färsingaskolan i Sjöbo.

Börjar det inte bli lite tjatigt att tillbringa varenda helg vid en bassängkant i Stockholm?

- Det är väl värst för familjen där hemma. Men som tränare känns det viktigt att vara på plats och ge simmarna feedback i tävlingssituationen. De behöver hågon som coachar.

Först World Cup, sedan Sum Sim och nu senior-SM. Vilken av tävlingarna brinner du mest för?

Annons

- Det är variationen som är kul. World Cup gav mycket inspiration. Sum Sim var kul eftersom det är lite lättare för ungdomarna att göra stora förbättringar av sina personliga rekord. Senior-SM håller ett lite lugnare tempo med försök på förmddagen och ett relativt kort finalpass på kvällen. Varje tävling har sin tjusning.

Sammanlagt kommer 16 lokala simmare att vara med på SM-tävlingarna. Störst trupp har Ystads SS med nio simmare, medan Sjöbo SS har fem och Österlen Sim två. Här är SM-resenärerna:

YSS:Joakim Tell, Elias Lindskog, Robin Steen, Therese Ek, Martin Glifberg, Johan Ek, Emil Eliasson, Anton Rosén, Emma Knight.

Sjöbo SS:Martin Birgersson, Martina Nilsson, Sandra Nilsson, Matilda Larsson, Elin Mårtensson.

Österlen Sim:Eljena Knutsson och Henrik Selmeus.

Medaljchanser finns i alla tre klubbarna. Eljena Knutsson har sin största chans på 200 ryggsim, som hon tagit medalj på förut. När det gäller YSS-simmarna tror tränaren Ronny Andersson mest på sina bröstsimstjärnor Elias Lindskog och Joakim Tell.

- Båda har tagit medalj på senior-SM tidigare, Jocke gjorde det så sent som i somras. Elias trivs i kortbana och är vassast på 100 meter bröstsim, medan Jocke ligger bäst till på 200 meter. Sedan har Robin Steen och Therese Ek finalchans.

En intressant start gör även stjärnskottet Martin Glifberg, som blev Sum Sim-mästare på 200 bröst förra helgen. Martin har under året sänkt sitt personliga rekord på 200 bröstsim med 21 sekunder! Claes Andersson i Sjöbo SS ser små bronschanser hos två av sina simmare.

- Martin Birgersson satsar mest på 200 fjäril och där finns det möjlighet till final. Men störst medaljchans har han ändå på 1 500 frisim där konkurrensen inte är lika tuff. Sandra Nilsson har varken tränat eller tävlat fullt ut och kan ha tappat i tajmingen. Men hon har finalchans på 200 rygg och med ordentligt flyt kan det bli en bronspeng.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons