Annons

Peter Gustafsson totalsågar förbundet

Ärtemark drog sig ur elitserien i bordtennis förra veckan. Nu har de återfått sin plats. Och Gröstorps tränare Peter Gustafsson är minst sagt upprörd. "Det är den största skandalen i svensk pingishistoria", säger han.
Sport • Publicerad 4 november 2008
Peter Gustafsson är starkt kritisk till både Ärtemark och Svenska bordtennisförbundet efter att Ärtemark återfått elitserieplatsen man övergav förra veckan.
Peter Gustafsson är starkt kritisk till både Ärtemark och Svenska bordtennisförbundet efter att Ärtemark återfått elitserieplatsen man övergav förra veckan.Foto: 

Enligt Ärtemarks ordförande, Bengt Magnusson, beror återkomsten på ett plötsligt ekonomiskt tillskott.

- Med gemensamma ansträngningar lyckades vi skrapa ihop 50 000 kronor. Föräldrar, spelare och sponsorer hjälpte till att lösa situationen, uppger Bengt Magnusson till Svenska bordtennisförbundets (SBTF) hemsida.

Annons

Peter Gustafsson har emellertid ingen förståelse för att Ärtemark har återfått elitserieplatsen.

- Vi försökte flytta en match och det fick vi inte. Jag hade förståelse för det eftersom en serie måste ha viss struktur, men om man drar sig ur och kommer tillbaka skjuter man upp två omgångar, säger Gustafsson och fortsätter:

- Den här frågan har gått från en dåligt skött klubbfråga till en katastroffråga för förbundet. Hans Westling, som sitter i det Svenska bordtennisförbundets tävlingskommitté, har förståelse för att Gustafsson är kritisk.

- Jag kan förstå hans reaktion, men vi har en sammankomst med klubbarna en gång per år och där var alla överens om att vi ska ha så hög status som möjligt på elitserien. Från förbundets sida ser vi det som viktigt att alla tio lag genomför serien, säger Westling.

Men finns det inga klara regler - kan man hoppa av och på hur som helst?

- Nej, det kan man inte. Hade Ärtemark hoppat av hade laget naturligtvis förlorat sin plats. Nu gick klubben till media direkt med en pressrelease och vände sig inte till oss på förbundet, säger Westling.

Hoppade inte Ärtemark av i och med pressreleasen?

- Jo, man kan ju se det så, men vi har inte fått något formellt besked av dem och vi på Svenska bordtennisförbundet ser oss som den part som ska ta ställning i sådana här frågor.

Vad tycker du personligen om Ärtemarks agerande?

- Jag tycker att de varit för snabba på hanen. De kunde vänt sig till oss på förbundet direkt.

Annons

Peter Gustafsson är inte glad åt Westlings förklaring att Ärtemarks sorti inte var fullständig eftersom den formellt bara nått medierna och inte den beslutande instansen, SBTF.

- Det är bara rent skitsnack. På förbundets sida har Ärtemark tagits bort från tabellen och alla resultat med deras matcher är borta. Mer officiellt kan det inte bli. Det här blir som om vi håller på med en hobbyverksamhet. Det är helt bedrövligt, säger Gustafsson.

Är det inte bra med tio lag i serien då?

- Det kan man tycka, men har man dragit sig ur så har man förbrukat chansen till att spela med tio lag. Jag kan tänka mig vilket rabalder det blir om något annat lag än Ärtemark åker ur serien sedan.

Gustafsson har sänt en skrivelse till förbundet i ärendet. När YA-sporten var i kontakt med Hans Westling sent på tisdagskvällen hade han inte ännu tagit del av skrivelsen.

Ärtemarks matcher mot Söderhamn och Mariedal i omgångarna 6 och 7 får nya speldatum. Om lagen inte kan komma överens om nya matchdagar är WO-vinster för Söderhamn och Mariedal en trolig följd.

Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons