Politiker vill utreda: Diskrimineras idrottstjejer i Sjöbo?
Här saknas innehåll
Har tjejer i Sjöbo sämre förutsättningar att idrotta än killar bara för att de är – tjejer? Oppositionsrådet Cecilia Olsson Carlsson vill gärna titta närmare på saken.
– Jag har fått indikationer på att det ofta är pojksporter som får de bästa tiderna i Sjöbo. Vi har sagt att vi vill titta över det och se om killar och tjejer har samma förutsättningar att bedriva sin idrott på. Det finns de som tycker att tjejer får träna på de sena tiderna.
Moderaten Magnus Weberg är kommunalråd i Sjöbo. Men inte bara det. Han har själv två tonårsdöttrar som spelar eller har spelat fotboll i Sjöbo IF. En klubb som har i många år har varit en av de mest framgångsrika i sydöstra Skåne på damsidan. Weberg har varit engagerad som ledare för olika lag och har god inblick i verksamheten.
– Jag har visserligen inte hela schemat i huvudet, men spontant måste jag säga att jag inte har samma bild som Cecilia. Min ena dotter tränar runt klockan 18 och det är en bra tid. Min äldre dotter tränade lite senare men det är bara för att hon tillhörde A-laget och seniorer tränar ofta lite senare på kvällen.
Cecilia Olsson Carlsson blir långt ifrån övertygad av svaret.
– Det finns fler sporter än fotboll! Vi kan sitta här och tycka och tänka om våra egna barn och vad de gör. Men Sjöbo kommun har nästan 20 000 invånare, så där är nog saker att titta över, säger hon, och hänvisar till en undersökning i Malmö.
– Malmö Stad utredde den sociala hållbarheten genom en utredning om hur idrottslokalerna nyttjades och vilka som hade de bästa träningstiderna. Då kom man fram till att föreningslivet inte var jämställt. Och jag har som sagt fått indikationer om liknande förhållanden här i Sjöbo. Hade vi fått styra kommunen, hade vi sett till att idrotten blev mera jämställd!
Magnus Weberg lyssnar på Cecilia Olsson Carlssons genusperspektiv. Men han han ger henne inte något stöd.
– Jag upplever inte att det är något problem, utan att det fungerar bra i dag. Den bild Cecilia har, den har inte jag.
Fotboll är den största idrotten i Sjöbo kommun. En av de mest framgångsrika är simning. På bara fyra banor byggde Sjöbo SS upp en verksamhet som ledde till både SM-medaljer och landslagsplatser. Sedan något år tillbaka huserar klubben i ett badhus som är nytt, modernt och större.
– Att den byggdes berodde mycket på att Sjöbo simsällskap hade en simhall som inte fungerade till deras verksamhet. Den var under all kritik. Så om vi pratar föreningsliv så var det här en stor satsning, som har betytt väldigt mycket för Sjöbo SS, säger Cecilia.
– Jag håller inte riktigt med där heller, säger Magnus Weberg. Faktum är att allmänheten knappt hade några tider i den tidigare bassängen, eftersom det bara fanns fyra banor. Nu finns det åtta. Det gör att det numera finns betydligt bättre plats för allmänheten att nyttja bassängen. Så det här nya badhuset är något som kommer allmänheten till gagn och långt i från bara de aktiva i simsällskapet, säger Magnus Weberg.
Besökssiffrorna har dock inte varit så höga som kommunen hade hoppats på. Förra året budgeterades det med 50 000 besökare och man kom upp i 40 000. Vilket betyder minskade intäkter.
– Det är klart att vi vill ha en större besöksmängd, säger Weberg. Samtidigt är det så att besöksantalet låg på 4 000 innan badet byggdes om och nu är siffran alltså 40 000. Även om vi inte har nått upp till målet är en tiodubbling av besökarantalet ganska bra det också…
Det har surrats om att något av kommunens utomhusbad eventuellt skulle läggas ner i framtiden. Hur ligger det till?
– Vi har en till ytan stor kommun och jag tycker nog att det är försvarbart med tre utomhusbad. Det ska mycket till för att det ska förändras, även om underhållet kostar en del, säger Weberg.
– Från vår sida tycker vi att det är försvarbart, inskjuter Olsson Carlsson Jag har inga besökarsiffror men baden i Frenninge och Lövestad är uppskattade och min känsla är att många besöker våra bad. Folkhälsan måste prioriteras.
Enligt kommunalrådet Weberg är inga större investeringar på gång till nya fritidsanläggningar i kommunen. Inom kort invigs en aktivitetspark, som till stor del är finansierad av statliga pengar, men annars planeras inga större satsningar.
– Nej, det har vi inte med i vårt valmanifest, säger Weberg. Inte mer än att vi har fastställt en tågordning för hur kommunens befintliga anläggningar ska renoveras och lyftas. Det handlar om en genomgripande översyn och vi har reserverat ett antal miljoner för detta ändamål.
– Jag tror att spontanidrotten växer mest av allt framöver och därför är det viktigt att skapa förutsättningar med aktivitetsparker. Även i Lövestad planerar vi en mindre anläggning.
Liksom alla andra politiker betonar Magnus Weberg och Cecilia Olsson Carlsson den samhällsnytta som föreningslivet gör.
– Jag kan tänka mig att det kan vara tufft för ledare att lägga ner så mycket av sin fritid på föreningslivet. Men det är ett oerhört viktigt arbete och vi i socialdemokraterna vill höja föreningsstödet, säger Olsson Carlsson.
– Jag tänker mest på den sociala biten – vilken stor roll idrotten har. Det finns människor som kanske inte har ett fungerande arbetsliv eller familjeliv och där blir idrotten en trygg punkt i tillvaron. Superviktigt, säger Weberg.