Annons

Rallyförbud på skjutfältet

November månad brukar innebära hög tid för Ravlundasprinten. Men i år är tävlingen inställd. Och kanske har den gått i graven för alltid.
Sport • Publicerad 15 november 2006

Arrangörsklubben Simrishamns MK fick inget tillstånd av Försvarsmakten (P7 Revingehed) att arrangera den årliga Ravlundasprinten vid Ravlunda skjutfält. Anledningarna till detta är två: Dels menar Försvarsmakten att man inte vill utkonkurrera andra verksamheter genom att låna ut sina anläggningar gratis, och dels har man tuffat till miljökraven, vilket gör det extra svårt för just motorklubbar att arrangera tävlingar på militär mark (se separat artikel).

– Det här är väldigt tråkigt. Vi kämpar hårt ideellt för att hålla på med detta och vi gör det för att det är kul. Man blir besviken över sådana här hårda motgångar, säger Thomas Kvant, som brukar vara tävlingsledare för Ravlundasprinten. Trots denna motgång försökte Simrishamns MK arrangera Ravlundasprinten ändå. Men när man vände sig till andra markägare fick man nej i tre fall av fyra och då valde man att ställa in årets tävling.

Annons

Och Thomas Kvant ser en fara med militärens nya hållning.

– Det här är ett hårt slag mot motorsporten i hela Sverige, eftersom det är många tävlingar som brukar köras på skjutfält. Jag hoppas bilsportförbundet ska kunna bearbeta Försvaret så de ändrar sig. Vi jobbar mycket med miljön och gör allt för att uppfylla kraven, men jag tror att de inom Försvaret är rädda att få ögonen på sig, säger Kvant och fortsätter:

– Jag ser Ravlundasprinten som en viktig social händelse. Under en tävlingsdag samlas mellan 400– 500 människor.

Hur ser du på framtiden för er del?

– Ja du, jag vet inte vad jag ska svara på den frågan. Det har blivit svårare att få tillstånd till vägar för oss, men jag tror nog att vi ska kunna fortsätta med vår verksamhet.

Kan detta till och med vara ett hot mot verksamheten på sikt?

– Risken finns. Särskilt för småklubbar som arrangerar småtävlingar. Men motorsporten är stor och det går ju att omlägga verksamheten också.

Försvarets nya linje drabbade nyligen även Hässleholms MK, som tvingades ställa in en dragracingtävling i Rinkaby efter att inte ha fått tillstånd att arrangera tävlingen på militärt område.

Ulf Gummesson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons