Annons

Redskins tränare vill se snabbt namnbyte

Ett namnbyte av NFL-klubben Washington Redskins är på gång.
Ju förr desto bättre, tycker tränaren Ron Rivera.
Amerikansk fotboll • Publicerad 5 juli 2020
Washintongs quarterback Dwayne Haskins kan snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.
Washintongs quarterback Dwayne Haskins kan snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Det är efter vårens och sommarens demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA som debatten om kontroversiella loggor och klubblagsnamn tagit ny fart.

Ett exempel är NFL-laget Washingtong Redskins vars ledning i veckan bekräftade i ett uttalande att man kommer "genomgå en grundlig undersökning av namnet".

Annons

Det amerikanska fotbollslagets tränare Ron Rivera säger i en intervju med Washington Post att han tillsammans med klubbens ägare Dan Snyder har pratat om ett namnbyte för organisationen i över en månad – detta i takt med ett successivt ökat tryck från tunga sponsorer som FedEx och Nike.

– Vi har tagit fram några tänkbara namn – två av dem gillar jag verkligen, säger Rivera som tillägger att det viktigaste kriteriet för det nya namnet är att det är respektfullt både mot USA:s ursprungsbefolknings kultur och landets militär.

– Vi vill göra det här på ett positivt sätt.

Washington Redskins inleder NFL-säsongen mot Philadelphia Eagles den 13 september.

– Om vi får det gjort innan säsongen börjar vore det kanon, säger Rivera.

Smeknamnet Redskins började användas 1933, när klubben var baserad i Boston. Organisationen flyttade sedan till Washington 1937.

En annan amerikansk organisation som överväger ett namnbyte är baseballaget Cleveland Indians som för två år sedan bestämde sig för att ta bort sin logotyp föreställande en tecknad rödfärgad, leende indian vid namn Chief Wahoo.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons