Svenskt EM-guld efter urladdning: "Jättestort"

Martin Regborn är EM-guldmedaljör i orientering för första gången.
30-åringen tog ut sig fullständigt och vann herrarnas långdistans i Estland.
Orientering • Publicerad 4 augusti 2022
Martin Regborn tog guld på herrarnas långdistans under orienterings-EM i Estland.
Martin Regborn tog guld på herrarnas långdistans under orienterings-EM i Estland.Foto: Kristina Lindgren

Martin Regborn vann loppet över 17,3 kilometer och 31 kontroller på tiden 1.39.18 i Põlula, Estland. 30-åringen var 31 sekunder snabbare än silvermedaljören Eskil Kinneberg, Norge, och ytterligare 35 sekunder snabbare än Elias Kuukka, Finland, som tog brons.

Efter målgången hade svensken svårt att hitta orden i segerintervjun i tv, en stund efteråt var han mer samlad när TT intervjuade honom på telefon.

"Sällan varit så trött"

– Det blir så ibland. Att springa nästan 100 minuter i nästan 27 grader. Det är sällan jag har varit så trött, säger Martin Regborn och fortsätter:

– Det är jättestort, det största loppet i karriären. Inga jättestora misstag. Jag blev riktigt, riktigt trött men kunde ändå hålla uppe tempot.

Guldet är Regborns första i ett internationellt seniormästerskap och hans första mästerskapsmedalj sedan EM-bronset på långdistans i Tjeckien för sex år sedan.

– Jag har varit ganska stabil topp-10 i internationella tävlingar. Trea på EM-lången 2016. Jag har aldrig tidigare fått till den riktiga fullträffen förrän i dag.

För Regborn, som bor i Örebro och tävlar för Hagaby GoIF, väntar nu två vilodagar eftersom att han under onsdagen misslyckades i kvalet till lördagens medeldistanslopp. Fredagen är vilodag för samtliga löpare. På söndag är det stafetter.

EM-guldfirande på boendet

– Det blir bara att ta det lugnt och få i sig energi. Det blir ingen medeldistans eftersom jag stämplade bort mig. Efter det här känns det ändå ganska skönt, säger Martin Regborn.

TT: Kommer det bli något firande?

– Det kommer väl bli något på vårt boende. Sedan blir det väl något när jag kommit hem i nästa vecka.

Rättad: I tidigare versioner av den här texten angavs felaktig ålder för Regborn och felaktig segertid. Rätt ska vara 30 år och 1.39.18.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.