Annons

Rekordmästerskap: Totalt fem svenska EM-guld

Sverige har nu tagit totalt fem guld under U20-EM i friidrott. Detta efter att häcklöparen Moa Granat och stavhopparen Sara Winberg vunnit varsitt guld.
Det innebär att U20-EM 2023 är Sveriges mest framgångsrika U20-EM genom tiderna.
Friidrott • Publicerad 10 augusti 2023
Moa Granat vann U20-EM-guld på 400 meter häck i överlägsen stil.
Moa Granat vann U20-EM-guld på 400 meter häck i överlägsen stil.Foto: Mikael Wennolf/Svensk Friidrott/TT

Moa Granat vann häckfinalen, i U20-EM i friidrott som arrangeras i israeliska Jerusalem, överlägset. Därmed blev hon första svenska kvinnan att vinna 400 meter häck i ett U20-EM.

"Det är helt otroligt, jag är så himla glad! Jag har verkligen velat det här och jag är så glad och stolt att det blev guld", säger Granat till Svenska friidrottsförbundets webbplats.

Annons

Granat tog tidigt ledningen i loppet. Den släppte hon inte. Granats segertid blev 56.58. Segermarginalen till silvermedaljören Olga Matjanienkova, från Ukraina, blev till slut 25 hundradelar.

Sara Winberg, 18, tog hem guldet i stavhoppstävlingen. Svenskan var den enda hoppare som klarade samtliga höjder. Winberg hoppade till slut 4,25 vilket innebar både EM-guld och nytt personligt rekord.

De tidigare svenska U20-EM-gulden har vunnits av Melwin Lycke Holm i höjdhopp, av Jonathan Grahn på 3 000 meter och av Nora Lindahl på 200 meter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons