Annons

Sverige tvåa i stafetten: Skönt att få revansch

Tia i premiärstafetten. I Hochfilzen fick de svenska skidskytteherrarna revansch och blev tvåa efter överlägsna Norge.
Skidskytte • Publicerad 10 december 2022
Svenska laget som kom tvåa efter Norge i skidskyttestafetten: Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling och Sebastian Samuelsson.
Svenska laget som kom tvåa efter Norge i skidskyttestafetten: Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling och Sebastian Samuelsson.Foto: Andreas Schaad/AP/TT

Det var Femling som sänkte Sverige i världscupstafetten i Kointiolax efter två straffrundor. I Hochfilzen klarade han sig undan med bara en bom.

– Det känns bra, man är så jäkla fågel eller fisk så det var grymt skönt att få revansch i dag, säger Femling till SVT, efter sin tredjesträcka.

Annons

– Jag åkte samma sträcka som (Johannes Thingnes) Bø och (Émilien) Jacquelin och de ska ju vara i en annan division. Att jag får åka med Jacquelin i dag betyder mycket.

Norges Vetle Sjåstad Christiansen kunde kosta på sig en straffrunda i sista skyttet, i mål var han ändå 20 sekunder före Sveriges Sebastian Samuelsson. Samuelsson var drygt åtta sekunder före tysken Benedikt Doll efter en bom i det stående skyttet.

– Jag visste (inför spurtvarvet) att vi hade andraplatsen, men jag hann bli lite nervös, säger han om bommen i sista skyttet, säger Samuelsson till SVT.

Alla svenskarna hyllade skidorna.

– Vi hade helt fantastiska skidor i dag, så ett stort tack till vallateamet, säger Samuelsson.

Problem med snöluckan

Inför Hochfilzen ändrade Sverige startordningen i laget jämfört med i Kontiolax, så inte Femling behövde starta först.

Jesper Nelin var startman och han lämnade över till Martin Ponsiluoma som tvåa, tio sekunder efter norrmannen Sturla Holm Lægreid.

Detta efter att ha skjutit en bom i liggande och en i stående skyttet, men klarat att få ner dem med varsitt extraskott.

Han hade lite problem med snöluckan på vapnet.

– Luckan strulade i bägge skjutningarna. Den satt fast, och det är jag inte van vid så det blev ett litet extra moment. Men det gick bra ändå, säger Nelin till SVT.

Annons

Nelin hade den bästa åktiden av alla på den första sträckan.

"Lite besviken"

Andra sträckans Martin Ponsiluoma sköt två bom i första skyttet och en bom i det andra och fick använda fyra extraskott. Men även han var snabb i spåret, bäst av alla på andrasträckan och bytte även han som tvåa, efter Norges Filip Fjeld Andersen.

– Jag är lite besviken att jag hade två plus två bom i skyttet men åkmässigt kändes det riktigt bra och jag kunde komma kapp, säger Ponsiluoma till SVT.

– Alla skärpte sig lite extra idag.

Peppe Femling gjorde en stark tredjesträcka med bara en bom, i liggande skyttet, och han kunde skicka ut Sebastian Samuelsson på sistasträckan som trea, 1.06,9 efter Johannes Thingnes Bø, Norge, men bara sex tiondelar efter tysken Roman Rees.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons